A Gyárfás-ügybe keveredett volt főügyészre bízná a DK az elszámoltatást

„Feladatai a kormányváltás utáni független igazságszolgáltatás helyreállításával, a Polt Péter által eltussolt bűncselekmények vizsgálatával, és kormányváltás utáni törvényes és jogszerű felelősségrevonással kapcsolatosak” – fogalmaznak Gyurcsány Ferencék, azaz az elszámoltatást bíznák Ihászra.

 

Ihász Sándor neve onnan is ismerős lehet, hogy korábban hivatali visszaélés miatt emelt vádat ellene a Központi Nyomozó Főügyészség.

 

A hatóság szerint a volt főügyész 2017 októberében átvette a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos beszélgetésekről készült hangfelvételek leiratát. Az átadó az utóbb felbujtással meggyanúsított Gyárfás Tamás volt, aki akkor azért fordult az általa ismert főügyészhez, hogy tanácsot kérjen tőle.

 

A Központi Nyomozó Főügyészség szerint a volt főügyésznek fel kellett ismernie, hogy a leiratban foglaltak olyan új bizonyítékok, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak az emberölés felbujtójának azonosításához, illetve felelősségre vonásához. Ennek ellenére a törvényben előírt ügyészi kötelességével ellentétben a felmerült bizonyítékot nem adta át a nyomozó hatóságnak.

 

„Nem volt bűne, amit pártolhattam volna és nem is adhattam neki tanácsot hivatalos eljárásban” – tagadta Ihász Sándor, hogy bármi rosszat tett volna. Azóta szabadlábon védekezhet.