A FIFA-hoz fordulnak a britek a magyar drukkerek rasszista viselkedése miatt

A britek azonban mégsem maradéktalanul boldogok: a magyar drukkerek viselkedése ugyanis véleményük szerint kimerítette a rasszizmus fogalmát. Több nagy brit lap is arról ír, hogy helyszíni tudósítóik saját többször is hallották és látták, ahogy a magyar drukkerek a színesbőrű játékosokat heccelik majomhuhogással, bekiabálásokkal. A Sky news tudósítója szerint elsősorban Raheem Sterling felé irányult a majmozás, miután hozzá került a labda, de Jude Bellingham is megkapta a magáét - őt bemelegítés közben zavarták a magyar ultrák. Sterlinget meg is dobták a kilátóról, amikor megszerezte első gólját.

 

A BBC szintén helyszínen lévő tudósítója ugyanerről számolt be: mint mondta, saját szemével látta ahogy Sterlinget megdobálták a nézők (ez jól látszott a közvetítésben is), amikor a gólját ünnepelte, majd a harmadik gól után a lelátóról petárdát dobtak a pályára és Bellinghamet is megdobták.

 

A találkozó előtt az angol válogatott eddigi meccseihez hasonlóan féltérdre ereszkedett, amire hangos füttyszó volt a reakció a magyar szurkolóktól a telt házas mérkőzésen.

 

Gareth Southgate angol szövetségi kapitány a meccs után azt nyilatkozta: a 18 éves Bellingham-nek "nem szabadna ezt a szenvedést elviselnie". Hozzátette: ő maga nem tapasztalt rasszista beszólásokat, és véleménye szerint nem minden magyar szurkoló volt érintett - de aki igen, azzal szemben nincs helye elnézésnek. Garreth-et egyébként interjúja közben jéggel dobálták meg. A britek a FIFÁ-hoz fordulnak az ügyben – írja az euronews.com.