A Fidesz több mint 300 ezer szavazót vesztett tavaly

A Fidesz népszerűsége minimális mértékben csökkent képest tavalyhoz képest, a 310 ezer szavazó 4 százaléknyi veszteséget jelent. A Kétfarkú Kutya Párt megelőzte a Momentumot, de az ellenzék így sem tudja megközelíteni a kormánypártokat – írja Telex. A Republikon Intézet januári pártpreferencia-kutatása azt jelzi, hogy „fel kell kötni a gatyájukat” az ellenzéki pártoknak a közeledő európai parlamenti és önkormányzati választás előtt.

 

A Fidesz-KDNP népszerűsége a teljes népességen belül – hibahatáron belül – 1 százalékponttal csökkent novemberhez képest, most 28 százalékon áll. Továbbra is a pártválasztók 43 százaléka szavazna a kormánypártokra egy most vasárnapi választáson.

 

A DK stabilan tartja a második pozícióját a pártok rangsorában, a teljes népességben változatlanul 12 százalék Gyurcsány Ferencék támogatottsága. A pártválasztók körében egy százalékot tudtak javítani novemberhez képest (19), a húsz százalékos határt azonban utoljára tavaly márciusban tudták megugrani a Republikonnál. A Mi Hazánkat találjuk a képzeletbeli dobogó harmadik fokán, Toroczkaiék népszerűsége a teljes népesség körében 6, a pártválasztóknál 9 százalékon áll. A Kutyapártra a biztos választók 8, míg a tisztújításra készülő Momentumra 7 százalék szavazna. Az MSZP-re a teljes népesség 3, a pártválasztók 5 százaléka szavazna, ha most lennének választások.

 

Tavaly januártól a Republikon felmérése szerint csak a bizonytalan szavazók száma emelkedett-

 

(Kép: Lázár János miniszter és családja)