A fagyhalál áldozatainak száma idén immár 122-re emelkedett

Tavaly március végéig 179-en váltak hypothermia áldozatává. A Központi Statisztikai Hivatal 2018-ra vonatkozó adatai szerint 259-en. A rendszerváltás óta több, mint nyolcezer ötszázan fagytak meg Magyarországon – tájékoztatott az adatokról a Szociális Fórum.

 

 „A tömeges fagyhalál vétkes politikai mulasztás következménye. Annak tulajdonítható, hogy sorsukra hagynak idős, magányos, beteg, magatehetetlen embereket, pedig a magyar társadalom elöregedése államilag szervezett fokozott törődést követelne meg velük, a kilakoltatottaknak pedig nem biztosítanak lakhatást, hanem azt üzenik nekik, hogy gondoskodjanak magukról, a hideg elől pedig vonuljanak a melegbe” – írja az emberjogi fórum.

 

Az MSZF szerint egy év alatt meg lehetne szüntetni a hajléktalanságot, megerősíteni az idősek gondozását szolgáló szociális hálót, és ezzel kiküszöbölni a fagyhalál két fő okát: a lakhatás hiányát és az ellátatlanságot, ha megvolna hozzá a politikai akarat. Mivel nincs meg, az idén is tömegesen arat a fagyhalál.

 

A Magyar Szociális Fórum szerint a politikai akarat hiányára mi sem világít rá jobban, mint az, hogy kormányszinten elkendőzni és letagadni próbálják a társadalmi problémát, ahelyett, hogy megoldanák. A kormány el akarja hallgattatni azokat, akik tényeket tárnak a nyilvánosság elé a magyar társadalom valós állapotáról, harcolnak az élet védelmében, és számon kérik a kormányon a mulasztást, mely életek ezreibe kerül.

 

„Nekünk mások élete is drága, nemcsak a miénk” – idézte az MSZF Simó Endre alapító-szervező szavait, melyek, a fagyhalál áldozatainak tiszteletére tartott január 27-i Kossuth-téri gyűlésen hangzottak el.