A Börzsöny mélyén: Nagy-Pogány-hegy

Se nem tett arról említést, hogy semmilyen turistajelzés nem vezet fel rá, de még út vagy ösvény sem és bejárása különleges erőnlétet és gyakorlottságot igényel. A Kovács patak völgye és a Börzsönyi patak völgye közt meredeken felnyúló hegy egyike a legszebb a Börzsönyben. Bár a hegységben vannak jóval magasabb csúcsok is, a Nagy-Pogány-hegy megér egy kiadós mászást, turista nagyon ritkán téved ide fel, így nem is csoda, hogy akár nagy testű állatokkal is találkozhatunk errefelé.

 

Nagybörzsönyből az Altáró felé érdemes elindulni, majd a Katalin forrás után kb. egy kilométerre jobbra kiágazik egy kék kereszt jelzés, amely felvezet minket a Pogány rétre, a Kis- és a Nagy-Pogány-hegy köztött fekvő kaszálóról igen hangulatos rálátásunk van a Magyar-hegy innen igen impozáns méretű és rendkívül meredek oldalára. innen egy nagyon elmosódott szerpentin vezet fel  kelet felé a Nagy-Pogány-hegyre, az éles hegygerincen több kúpon is keresztül haladunk, az utolsó ilyen növényzettel erősen benőtt kúp a hegy legmagasabb pontja, közvetlenül előtte egy több száz méteres kőzuhatag tetejéről olyan szögben látjuk a Börzsöny főcsúcsát, a Csóványost, amilyenben sehonnan máshonnan így nem látszik, az egész hegy bejárása nagy óvatosságot igényel a fáradságunk jutalmául a Börzsöny igazi vadregényes belsejében bandukolhatunk. Télen még szebb ez a környék mert  gerincről mélyen beláthatunk az alattunk húzódó völgyekbe.

 

Aki a közelben még szeretne eljutni izgalmas helyre annak a Szabó-kaszálló alatti Kis-Hideg-hegyi vaászházat ajánlhatjuk. a Mindig rendben tartott épület a meseszerű környezetben olyan, hogyha kilépne onnan Hófehérke vagy a vasorrú bába, meg sem lepődnénk.

 

Kertész Z István/kép: Székely Ildikó