A bejárati ajtó több mint egy egyszerű nyílászáró

Nincs két egyforma bejárati ajtó?

 

Sok esetben válik belőle igazi szimbólum. Fontos a pszichológiai értéke is, mert azonkívül, hogy megmutatja az utat, még fel is hív minket arra, hogy belépjünk rajta. Nem hiába van olyan nagy hangsúly például a katedrálisokon található ajtókon vagy más, híres épületek bejáratain. A hétköznapokban használt, a családi házak, panellakások nyílászárói is ugyanilyen fontosak. Az RS Ablak műanyag bejárati ajtóinak kínálatából egyszerűen beszerezhetjük a sajátunkat, de mégis mire kell figyelni a vásárlás során?

 

Ha éppen most építkezünk, akkor egyértelmű, hogy szükség lesz egy új bejárati ajtóra az új ingatlanhoz. Emellett a felújítások során is érdemes mérlegelni azt, hogy a jelenlegi nyílászáró mennyire felel meg az elvárásainknak. Ha sérülések, az elhasználódás nyomai találhatóak rajta, akkor jobb inkább egy teljesen újat beszerezni és beépíteni. Az biztos, hogy jelenleg a piacon az egyik leghatékonyabb kialakításnak a műanyag bejárati ajtó számít. Ezenkívül el kell dönteni azt is, hogy melyik szerkezet lesz az ideális. Választhatunk kétszárnyú bejárati ajtót, de az egyszárnyú is ugyanolyan népszerűnek számít. Üveges legyen vagy sem? 

 

Az egyes helyzetekben eltérő szempontokat kell figyelembe venni, de van három, ami mindegyikre érvényes: esztétika, biztonság és szerkezet.

 

A bejárati ajtó meghatározza az egész ingatlan megjelenését

 

Ha egy nagy családi házról beszélünk, akkor az ajtó az épület méretéhez képest egy kisebb kiegészítőnek tűnhet, de ennek ellenére is képes befolyásolni az ingatlan hangulatát, stílusát. Milyen legyen a formája? Melyik szín lesz a megfelelő? Legyen üvegbetét vagy teleajtót válasszunk? Ha akarunk üvegbetétet, az mégis mekkora legyen, hogy elegendő fényt engedjen be?

 

Egy egyszerűbb színt ajánlott választani, vagy mintás legyen a bejárati ajtó? Megannyi kérdés, amire még a beszerzés előtt meg kell találnunk a választ.

 

A biztonság az egyik elsődleges szempont

 

A betörések során a legfőbb célpontok közé tartozik a bejárati ajtó. A nyílászárókon hatolnak be az esetek többségében. Ha a bejárati ajtó nem záródik pontosan, nincs rajta elegendő zár, vagy nem elég vastag az anyaga, akkor a betörők dolgát is megkönnyítjük. Érdemes olyat választani, ami minél több ponton záródik. Válasszunk inkább egy vastag lemezből álló ajtót, mint két vékonyból, mert utóbbit sokkal egyszerűbb átvágni. 

 

A bejárati ajtó vásárlása előtt mindenképpen konzultáljunk egy szakemberrel, aki segít kiválasztani a megfelelőt.