70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét

Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) Baja Ferenc, volt környezetvédelmi és területfejlesztési minisztert, egykori MSZP-s országgyűlési képviselőt. A Főügyészség pénteki tájékoztatása szerint a KNYF befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatti nyomozásában eddig hat embert hallgatott ki gyanúsítottként.

 

Mint írták, a rendelkezésre álló adatok szerint a Fővárosi Önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló Budapesti Közlekedési Zrt. 2019 elején közbeszerzési eljárást indított a részvénytársaság telephelyein teljesítendő informatikai üzemeltetés és fejlesztés szolgáltatásra. A közbeszerzési eljárásra egy kft. tett ajánlatot.

 

A megalapozott gyanú szerint Baja Ferenc 2019 júniusában Budapesten találkozott egy, az ajánlatot tevő gazdasági társaság működésében jelentős befolyást gyakorló férfival, aki stratégiai és üzleti kérdésekben döntött, ugyanakkor hivatalos tisztséget a cégben nem töltött be. A volt miniszter a kft. tendernyertességének esetére 30 millió forint készpénzt kért azért, hogy a szerződés létrejöttét és fenntartását, a korábban betöltött pozícióiból és a meglévő politikai kapcsolataiból eredően meglévő befolyásának érvényesítésével ne akadályozza – ismertették.

 

Egyúttal Molnár Zsolt MSZP-s országgyűlési képviselő, pártigazgató mentelmi jogának felfüggesztésére tett indítványt a legfőbb ügyész.

 

Polt Péter befolyással üzérkedés bűntette miatt indítványozta az MSZP-s országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését – írta közleményében Legfőbb Ügyészség.

 

A rendelkezésre álló adatok szerint a BKV 2019 elején közbeszerzési eljárást indított a telephelyein teljesítendő informatikai üzemeltetés és fejlesztés szolgáltatásra. A közbeszerzési eljárásra egy kft tett ajánlatot. Baja Ferenc volt miniszter és egykori országgyűlési képviselő 2019 júniusában Budapesten találkozott egy, az ajánlatot tevő gazdasági társaság működésében jelentős befolyást gyakorló férfival, aki stratégiai és üzleti kérdésekben döntött. A volt miniszter a kft tendernyertességének esetére 30 millió forint készpénzt kért azért, hogy a szerződés létrejöttét és fenntartását – politikai befolyásának érvényesítésével – ne akadályozza.

 

A gyanú szerint Molnár Zsolt – a korrupciós megállapodásról értesülve – megkérte a volt minisztert, hogy az ő részére is kérjen a férfitól 40 millió forintot azért, hogy a szerződést ő se támadja. Baja Ferenc 2019 júniusában egy újabb találkozó keretében Molnár Zsolt kérését tolmácsolta a férfinak. A kft. tendernyertességét követően a férfi 2019. augusztus 6-án, Budapesten 40 millió forintot adott át Molnár Zsoltnak. Az MSZP pártigazgatójának cselekménye társtettesként elkövetett befolyással üzérkedés bűntettének a megállapítására alkalmas írja az Ügyészség.

 

A felmerült bizonyítékok alapján a legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél indítványozta dr. Molnár Zsolt országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. A büntetőeljárás országgyűlési képviselővel szembeni lefolytatására, így a tényállás részleteinek további tisztázására a mentelmi jog felfüggesztését követően nyílik lehetőség – írja közleményében az Ügyészség.