5 milliárdért épült Trianon-emlékmű az Alkotmány utcába – elmarad az átadás

„A tavaly augusztusi kormányhatározat az Országgyűlés Hivatala részéről maximum bruttó 5,080 milliárd forintos költségkeretet irányzott elő az emlékhely megtervezésére, előkészítésére és megvalósítására. Az emlékhely elkészültével az Alkotmány utca torkolata térépítészeti szempontból a Kossuth tér része lesz, s az ott alkalmazott anyagok is követni fogják a Parlament előtti területen felhasználtakat" – nyilatkozta a tervezés időszakában a Magyar Nemzetnek Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program Zrt. vezérigazgatója.

 

„Az Alkotmány utcai Nemzeti összetartozás emlékhelyének fő eleme egy négy méter széles, mintegy száz méter hosszú, a Kossuth tér felőli részén talajszintről induló, a Honvéd utcánál négy méter mélyen végződő műtárgy lesz. A két hosszanti, gránitburkolatú oldalfalon az 1913-as összeírás szerinti 12 537 magyarországi település neve lesz bevésve. Az emlékhely Kossuth tértől távolabbi végén pedig egy több részre hasadt gránittömb belsejében örökmécses lobog majd, amely a nemzeti összetartozás gondolatát hívatott jelképezni" - írta le az emlékmű megjelenését a lapnak Wachsler.

 

A június 4-re tervezett ünnepélyes átadás azonban elmarad, az új időpont augusztus 20-a – ezt Gulyás Gergely miniszter jelentette be a legutóbbi kormányinfón.