325 millióból erdélyi stúdiószínház épül – az Átriumtól elvettek 160 milliót, bezárhat

Az egyik legnépszerűbb független magyarországi(!) színház, az Átrium  pedig lehúzhatja a redőnyt. Mert elvontak 160 millió forintnyi TAO-járulékot.  Indoklás nincs. Maximum egy, hogy a színpadán rendszeresen szerepel az élesen rendszerkritikus Alföldi Róbert, Pintér Béla – és - amint mondani szokás - sokan mások.

 

Nézők, támogatók segítségét kérik, elmaradhatnak új bemutatók, egyes előadások lekerülhetnek a repertoárról, jegyárat emelnek, és ha így sem megy, be kell zárniuk.

 

Egy hete tudta meg az Átrium és tette közzé a Facebookon, hogy a 2018. november 13. előtti törvény szerint járó 218 millió forintos taótámogatásból 50 millió forintot ítéltek meg a színház részére, vagyis a 2018-as taóösszeg 77,1 százalékát – 168 millió forintot – az Átriumtól a minisztérium elvette.

 

„Az értesítés szerint az 50 millió forintos „kompenzációt” is csak abban az esetben kapja meg a színház, ha lesz rá forrás, ráadásul három részletben. A második két részletet eleve további feltételekhez és beszámolók elfogadásához kötik” – olvasható a posztban.

 

Az Átrium már januárban a nézők segítségét kérte, és ahogy írják, azóta, az átmeneti időszakban csak a közönség segítsége miatt voltak nyitva. Most azonban tényleg nagy bajban vannak:

 

„Ha a hiányzó százmillió forintot nem tudjuk egy hónapon belül megszerezni, akkor több előadásunk most, nyáron lesz látható utoljára, a nyár végén pedig legsikeresebb produkcióink utolsó előadásaival búcsúztatjuk az Átriumot” – írják.