160 millió havonta Orbán udvartartása

Legutóbb az alig egy hónapja kinevezett Paks2-ért felelős tárca nélküli miniszter, Süli János kapott két államtitkárt, így jelenleg már 13 kormánytag, 57 államtitkár és 113 helyettes államtitkár irányítja az állami apparátust.

 

A legtöbb fejes az Emberi Erőforrások Minisztériumában dolgozik, tíz államtitkár és 21 helyettes, korábban öt átlagos minisztériumban sem dolgozott összesen ennyi vezető, de a Miniszterelnökség és a Nemzetgazdasági Minisztérium is tele van csúcsvezetőkkel.

 

A sokasodó állami vezetők pedig egyre többe kerülnek az adófizetőknek: míg a Bajnai-kormány idején a mostani fizetésekkel számolva is havi 75 millióba kerültek az akkori állami vezetők, mostanra már több mint kétszeresére nőtt a bértömegük, a Blikk számításai szerint havi 160 millió forintot tesz ki. Pedig 2010-ben a rangkórság letörését ígérte Orbán Viktor. Kormányában kevesebb lett a miniszter, de az államtitkárok és helyettes államtitkárok száma rögtön megugrott.

 

Számtalan juttatás teszi könnyebbé az állami vezetők életét. Jár nekik hivatali autó, többnyire Skoda Superb, amit magáncélra is használhatnak. Kiemelt egészségügyi ellátást vehetnek igénybe, a vidéki minisztereknek és államtitkárok pedig hivatali lakást is igényelhetnek.