Variációk építőjátékra

A legkisebbeknek egészen nagy és puha elemekből készítik ezeket a játékokat, ügyelve a biztonsági előírások betartására. Vannak műanyagból készült, egymásba illeszthető egyszerű építők, amik viszont nem csak torony készítésre alkalmasak.

 

A műanyag tulajdonságait kihasználva általában az elemek különböző színűek, esetleg állatfigurák vagy számok vannak még feltüntetve rajtuk.

 

Ezzel a megoldással egy építőjáték több mindenre is használható. Gyakorolhatja gyermeked a színeket vagy az állatok nevét, esetleg hogy milyen hangot adnak ki, mit esznek, vagy a számok világával ismertetheted meg.

 

A Játékliget ebben a cikkben az egyik legnépszerűbb építőjátékot és a vele kompatibilis konkurenciát mutatja be.

 

A kezdetek

 

A dán építőjátékot 1932-ben akkor még fából készítette el Ole Kirk Kristiansen. Tíz évvel később a figurák már műanyagból készültek. A Lego tégla 1958-ban kapta azt a formát, amit még ma is gyártanak, így az akár évtizedekig őrizgetett kedvenc játékkal egy másik generáció is ugyanolyan élvezettel tud játszani.

 

A konkurencia 

 

A versenytárs 1994-ben lépett be a piacra, természetesen Kínából. Az alapító célja az volt, hogy alacsonyabb áron tudja kínálni az építőjátékokat. Úgy tűnik, hogy a terve működik, hiszen 2003-ra a második legnépszerűbb márka lett Kelet-Európában.

 

Kínálata is bővült az elmúlt években, így megjelent a kisebbek számára biztonságosabb, nagyobb elemekből álló változat, és a lányok számára is kínál szetteket.

 

A Játékliget mind a dán, mind a kínai építőjátékokat forgalmazza, de a kínálatában vannak más kreatív és fejlesztő játékok fiúknak, lányoknak egyaránt.

 

Az alapanyag

 

Mind a két gyártó termékei ABS műanyagból készülnek. Ez az anyag hő- és ütésálló, jó szilárdságú, és ellenáll a vegyszereknek is. 

 

Bár az ázsiai gyártók kapcsán van egyfajta általános bizalmatlanság a minőséget illetően, a Qman esetében ez alaptalan, hiszen minden piacra dobott készlet megfelel az európai játékbiztonsági szabvány követelményeinek.

 

Kompatibilis kocka, más figura?

 

A két nagy versenytárs építőkockái kompatibilisek egymással. Viszont a dán cég minifigurái Európában a Lego 3D védjegyeként vannak bejegyezve. Ez azt jelenti, hogy ezen a gyártón kívül más nem gyárthatja és forgalmazhatja.

 

A Qman ezért saját minifigurákat készít a szettjeihez, amik szintén nagyon szerethetők.

 

A választás

 

Ha van lehetőséged, akkor érdemes a két különböző gyártó termékeit vegyíteni, és kihasználni, hogy az építőkockák kompatibilisek egymással.

 

A versenytársak különböző szetteket kínálnak, így a társítással még izgalmasabb kalandok kerekedhetnek.