Teljen hasznosan a nyár a diákok számára!

A témában elmélyülni kívánók számára, érdemes a Pécsállás alábbi linkjén keresztül tájékozódni:

https://pecsallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/147/keresd-meg-a-fagylaltra-valot-diakmunka-pecsett.

 

A diákmunkára vonatkozó jogszabályok

 

Mielőtt még a diák lelkesen belevágna a munkakeresésbe, először célszerű egy kicsit alaposabban elmerülni a jogszabályokban és a témára vonatkozó információkban, hogy egyértelmű legyen, milyen jogokkal rendelkeznek a felek.

 

Először is azt érdemes tudni, hogy a tizenhat éves kor felett minden cselekvőképes munkavállaló létesíthet munkaviszonyt, akár egymaga is. Emellett ugyanazok a jogok illetik meg, mint a felnőtteket.

 

A tizenhat év alattiak is dolgozhatnak, azonban kizárólag az iskolai szünetekben, nappali tagozatos tanulóként, valamint a gyámhatóság engedélyével időszakosan. A jogszabályok azt is kimondják, hogy melyik területeken, melyek a sport, a hirdetés vagy a művészet.

 

Bér és munkaidő

 

A tanulókat, ahogy a felnőtteket is, megilleti az éves garantált bérminimum. Nagyon fontos tudni, amiről a nyerészkedő munkáltatók előszeretettel megfeledkeznek, hogy a diákok napi nyolc óránál többet nem dolgozhatnak, valamint éjszakai műszakot sem vállalhatnak.

 

Emellett az is lényeges szabály, hogy az előző napi munkaidő, illetve a következő napi kezdete között minimum tizenkét órának kell eltelnie. Hatórás foglalkoztatás esetén pedig napi húsz perc szünetet kell biztosítani, mely jellemzően egybeesik az ebédszünettel.

 

Diákmunka lehetőségek

 

Főleg a nyári szünet idején szaporodnak el a diákmunkák, hiszen a diákoknak elsősorban ekkor van idejük dolgozni. Főleg a különféle üzletekben keresnek diákmunkaerőt a munkáltatók, például fagylaltozókban, cukrászdákban, üdülőhelyekben, elsősorban takarító, kisegítő vagy bolti eladó munkakörben.

 

Nem ritka, hogy a nyaralni utazó dolgozók pótlása céljából foglalkoztatnak diákokat az élelmiszerüzletekben, gyorséttermekben vagy a ruhaboltokban. Így nem csoda, hogy az üzletek kasszái mögött megszaporodnak a diákok a nyári hónapokban.

 

Ha a diák szeretne minél több munkalehetőség közül válogatni és mielőbb elhelyezkedni, akkor a legjobb, amit tehet, hogy regisztrál valamelyik iskolaszövetkezet rendszerében. Ezáltal lehetőségek tárháza nyílik meg, ráadásul a cégek egymás között intézik a papírmunkát, így ezzel sem kell foglalkozni, csak a feladatra, munkára kell koncentrálni. Továbbá a diák biztosítva is lesz, hiszen egy komplett szövetkezet áll mögötte, mely szintén nagyon előnyös.