Otthona fűtéséhez válassza az energiahatékony hőszivattyút!

A hőszivattyúk jelentik napjainkban az egyik legkorszerűbb fűtési lehetőséget, ugyanis környezetbarát módon, zöldenergiát használnak, és nemcsak fűtésre, hanem hűtésre és melegvíz előállítására is alkalmasak. Számos előnyük okán a hőszivattyúk világszerte több millió otthonnak biztosítanak kellemes komfortot, és jelentik a gázkazánok helyett a jövő hőforrását. Mit kell tudni ezekről a berendezésekről, hogy megalapozott döntést hozhasson akár új építés, akár korszerűsítés esetén?

 

Az alapok: A hőszivattyúk legfőbb jellemzői

 

A környezetbarát hőszivattyúk megújuló forrásokból, a levegőből, a talajvízből és a talajból származó hőt hasznosítják, az így nyert energiával fűtik, hűtik az otthonokat, illetve állítanak elő használati meleg vizet. Kevésbé terhelik a környezetet, mint a hagyományos fűtési rendszerek, CO2- és károsanyag-kibocsátásuk nulla.

 

Rugalmasak, hatékonyak, nemcsak új építés esetén, de meglévő épületekben is biztosítani tudják a komfortot. Alapvetően alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerekkel, padló-, fal- és mennyezetfűtéssel üzemelnek a leghatékonyabban, de a rendszer megfelelősége esetén akár hagyományos radiátorokkal is. 

 

Működésükhöz 25%-ban elektromos energiát igényelnek - amely napenergiával is megtermelhető, így klímasemlegessé tehető -, de a fűtéshez szükséges hőmennyiség nagyobb részét a megújuló forrásokból nyerik ki. 

 

Hőszivattyú típusok

 

Valamennyi hőszivattyú az egyik oldalról kivont hőt a másik oldalra szállítja, hőt nem termel, csak elvon a környezetből. A hőforrástól függően 3 típusát különböztetjük meg, hogy hol melyik a leghatékonyabb, azt az ingatlan adottságai, állapota határozza meg.

 

A legelterjedtebb, legkedvezőbb költségű levegő-víz hőszivattyúk a környezeti levegőből nyerik a hőt, tartós hidegben, -25℃-ig is hatékonyan üzemelnek, telepítésük egyszerű, a hőszivattyús készülék kültéren is elhelyezhető.

 

Nagyobb hatékonysággal működtethetők a víz-víz és a talajszondás berendezések, amelyek a talajvíz, illetve a talaj hőjét hasznosítják. Telepítésük előtt költséges próbafúrásokkal kell meggyőződni az üzemeltethetőségről, magasabb a bekerülési költségük, illetve nagyobb a helyigényük, emiatt korlátozottabban használhatók. 

 

Érvek a hőszivattyúk mellett

 

A hőszivattyúk működése egy körfolyamat, amely a halmazállapot-változáson alapul, és az ebben rejlő hőt aknázza ki. Ugyanazon az elven működik, mint egy hűtőszekrény. 

 

A hőszivattyús rendszerek révén akár 50% fűtésiköltség-csökkenés érhető el, és hatékonyan működtethetők még alacsony külső hőmérséklet esetén is. Nincs károsanyag-kibocsátás és megfelelő kivitelezés esetén zajterheléssel sem jár a használatuk.