Mit érdemes tudni a meddőségi kezelésekről?

A Belvárosi Orvosi Centrumban meddőségi vizsgálatok is igénybe vehetőek, például a petevezeték átjárhatósági vizsgálat, a cikluskövetési tanácsadás, az ultrahangos peteérés figyelés és a férfimeddőség kezelés.

 

A meddőség okai

 

Az okok kivizsgálására akkor kell sort keríteni, ha egy éven át tartó próbálkozás után sem következik be a terhesség. Amennyiben az anya életkora 35 év felett van, akkor már 6 hónap után célszerű nekilátni a vizsgálatoknak. 40 éves kor felett pedig már a próbálkozás megkezdése előtt sort kell keríteni a termékenységi kivizsgálásra. 

 

Amennyiben nem sikerül a teherbeesés, a problémával küzdő párok 40 százalékánál a nőkben, 40 százalékánál a férfiakban és 20 százalékánál pedig mindkettőjüknél kimutatható a meddőséget okozó probléma.

 

A kivizsgálás 

 

Minden esetben konzultációval kezdődik a kivizsgálás. Ennek során női és férfi oldalról egyaránt feltárásra kerülnek azok a tényezők, amelyek a teherbeesés elmaradására hatással lehetnek. 

 

Ezután következik a férfi egészség részletes feltárása. A spermaanalízis során kiderül, hogy milyen a hímivarsejtek minősége és mennyisége. Amennyiben kóros eltérésre derül fény, akkor andrológus szakorvos vizsgálja tovább, és a férfimeddőség kivizsgálási protokollja szerint kezeli a pácienst. 

 

Természetesen a női ciklus részletes feltérképezésére is szükség van. A ciklusdiagnosztikának köszönhetően teljes körű képet lehet kapni a menstruáció rendszerességéről, a méhnyálkahártya felépülésének jeleiről és az ovuláció bekövetkeztéről. Ebben a ciklustanácsadást végző szakember nyújt segítséget.

 

Szűrővizsgálatok

 

A pár női tagjának esetében mindenképpen sort kell keríteni szűrővizsgálatokra, például méhnyakrákszűrésre és olyan szexuális úton terjedő betegségek szűrésére, amelyek nehezíthetik a terhesség bekövetkezését.

 

Továbbá a szűrővizsgálatok mellett hüvelyi ultrahangvizsgálatra is szükség van, amely során olyan eltéréseket vizsgálnak, amelyek gátolhatják a teherbeesést. Laboratóriumi vizsgálatra is sor kerül, mégpedig egy vérvételre az ovuláció előtti időszakban és egy másikra az ovuláció utáni időszakban. Amennyiben a laboratóriumi vizsgálatok során fény derül anyagcsere- vagy endokrinológiai problémára, akkor diabetológus és endokrinológus szakorvosok bevonására is sor kerül a kezelés során. 

 

Bizonyos esetekben még részletesebb vizsgálatokra is szükség van. Ilyen lehet például a petevezeték átjárhatósági vizsgálat vagy az immunológiai szűrővizsgálat. Természetesen a folyamat során az életmódi faktoroknak is fontos szerepük van, amelyek optimalizálásában dietetikus és életmód-tanácsadó, illetve neurológus szakember segíthet. Pszichés akadályok is fennállhatnak, ebben pszichológus, pszichiáter, valamint mentálhigiénés tanácsadó segíthet.