Milyen típusai vannak a látásjavító kezeléseknek?

Az az ominózus ‘83-es műtét után (amelyet az excimer lézer felfedezésének kellett megelőznie) hirtelen és jelentős ütemű fejlődésnek indult a látás lézerrel történő kezelése. Ma már számos klinikán elérhetőek el a lézeres kezelések, ám ahogy klinika és klinika, úgy kezelés és kezelés között is nagy különbségek lehetnek. Ezek a különbségek általában alapvetően a kényelem, a felépülési idő és a kíméletesség szintjén érhetők tetten, és persze az árban, amely szoros összefüggésben áll az előbbi három tényezővel. Az persze az összes látásjavító lézerkezelésre igaz, hogy kiváló látásélességet biztosíthatnak, és aki a Focus Medicalt választja, az még gyorsaságra, előzékenységre és kellemes környezetre is számíthat. De lássuk is a lézeres szemműtétek evolúcióját!

 

PRK kezelés - a gazdaságos, felszíni megoldás

 

A PRK volt az első lézeres szemműtét, amely bár úttörőnek számított, ma már nem tartozik a legkíméletesebb kezelések közé. Az eljárás során ugyanis először eltávolítják a szaruhártya védőrétegét alkotó hámsejteket, hogy helyet csináljanak a lézernek, amely a szaruhártya felszínének átformálásával korrigálja a fénytörési hibákat. Bár a beavatkozás fájdalommentes, a műtét után újra kell hámosodnia a szaruhártya felszínének. Ez körülbelül 3 napot vesz igénybe, viszont az a 3 nap nem kifejezetten kellemes, mert jelentkezhet némi fényérzékenység, idegentest-érzés és könnyezés is. A PRK kezelés után általában egy hétig nem ajánlott munkába állni. A kisebb kellemetlenségek ellenére a PRK egy biztonságos és gazdaságos kezelés. A Focus Medicalnál ez a kezelés jelenleg 179.000 forint.

 

FEMTO lézeres kezelés - a lebenyes, kétlézeres, gyors regenerációval járó megoldás

 

A 2000-es évek újabb nagy fordulatot jelentettek a lézeres látásjavításban, ugyanis ekkor jelentek meg a különböző femtolézeres, lebenyes szemműtétek. A kezelés nevét az a lézer adja (femtoszekundumos lézer), amely védőlebenyt alakít ki a szaruhártya felszínén, hogy azt felhajtva, a szaruhártya érzéketlen rétegében elvégezhesse a dolgát a második, azaz a már említett excimer lézer. A femtolézeres kezelés esetében mind a beavatkozás, mind a gyógyulás fájdalommentes, és a PRK-hoz hasonló kellemetlenségeket sem okoz, dolgozni pedig akár már egy nap pihenés után is visszamehetünk. A femtolézeres szemműtétek (CrystalFEMTO) a Focus Medicalnál jelenleg 299.000 forinttól indulnak.

 

VisuMax Robotic lézeres kezelés - az egyik legmodernebb megoldás

 

A lézeres látásjavítás újabb generációját képviselő, Zeiss gyártmányú VISUMAX 800 lézerkészülék már intelligens robot-asszisztenssel is rendelkezik, amely a kezelés közben kamerák segítségével figyeli a páciens pozícióját, és folyamatosan tájékoztatja, segíti az orvost. A szupermodern lézer abban is kiemelkedőnek számít, hogy vákuummentes, azaz minimálisan növeli meg a szemnyomást és szinte nullára csökkenti a bevérzés lehetőségét, emiatt rendkívül kíméletes, sőt nagyon gyors eljárásnak számít.

A Visumax Robotic, csúcstechnológiát alkalmazó kezelés ára a Focus Medicalnál jelenleg 379.000 forint.

 

Olvasószemüveg? Nem gond!

 

A lézeres szemműtétek között is különleges helye van az olvasószemüveg-kezelésnek, amelyet az 50 év felettieknek, de 65 év alattiaknak találtak ki. Ahogy az idő előrehaladtával a bőrünk veszít a rugalmasságából, úgy sajnos a szemünké is (amely miatt sokkal nehezebben fókuszál), ezért is hívjuk ezt a jelenséget öregszeműségnek. Szerencsére ma már ezt sem csak olvasószemüveggel lehet korrigálgatni, hanem van rá lézeres megoldás is, mégpedig az úgynevezett olvasószemüveg-kezelés. A beavatkozás során az egyik szemet úgy állítják be, hogy a távoli és a közepes, a másikat pedig úgy, hogy a közeli és közepes távolságban lévő tárgyakat lássa élesen. Az agynak persze kell pár nap, hogy összeillessze a két képet, de végeredményben a közeli, a közepes távolságban lévő és a távoli tárgyakat is élesen láthatjuk a kezelés után.

 

Nem opció a lézeres látásjavítás? Akkor a látásjavító lencseműtét segíthet!

 

Vannak olyan tényezők, amelyek biztonsági okokból kizárják a lézeres látásjavítás lehetőségét. Ilyen kizáró tényezőnek számít például a meglévő szürkehályog vagy a 65 évnél magasabb életkor. Szerencsére van egy olyan megoldás, amely rajtuk is segíthet - ez az úgynevezett látásjavító lencseműtét. A beavatkozás során (a szürkehályog műtéthez hasonlóan) a régi, “hibás” szemlencsét modern műlencsére cserélik, amely egy csapásra megszabadíthat a fénytörési hibáktól. A kezelés fájdalommentes, a gyógyulási idő pedig körülbelül egy hónap.

 

A lencseműtét árát meghatározza, hogy pontosan milyen lencsét választ az ember, de általánosságban elmondható, hogy a Focus Medicalnál aktuálisan 278.000 forinttól (alapcsomag) indulnak a látásjavító lencseműtétek. Senki se aggódjon amiatt, hogy esetleg egyedül kellene kiválasztania a műlencsét, hisz a választásban sokat segít a szemész szakorvos - legalábbis a Focus Medicalnál biztosan.

 

Legyen szó lézeres látásjavításról vagy látásjavító lencseműtétről, a Focus Medical tárt karokkal és sok-sok információval vár mindenkit, aki bejelentkezik egy alkalmassági vizsgálatra!