Milyen az igazán jó füstölőfa?

De vajon lehet ezt az élményt fokozni? Természetesen igen, csupán annyi a lényeg, hogy a készülő fogásokhoz passzoló füstölőfát kell választani! Lássuk, milyen szempontokat kell ehhez figyelembe venned!

 

Mi az a füst és hogyan hat az ételekre?

 

Füstnek nevezzük, mikor a szabad szemmel láthatatlan részecskék az égés során a kiáramló vízgőzzel és a különböző égéstermékekkel keverednek. Korábban az ételeket a keményfa hasábok felett sütötték készre az azokból kiáramló gőz segítségével, az ételekről lecsöppenő, majd elégő zsiradékok füstje pedig remek aromát adott az elkészült fogásoknak. 

 

Mára azonban egyre többen használnak gázgrillt, ami már nem adja meg ezt a füstös élményt, így egyre többen kísérleteznek azzal, hogy különböző eszközökkel becsempésszék ezeket az ízeket az ételekhez. De egyre népszerűbb az is, hogy gyógynövényes füstölést adnak a húsoknak.

 

Te is imádod a füstös ízeket és szeretnéd, ha a kertedben rendelkezésre állna hozzá egy eszköz, amivel bármikor összedobhatsz valami ízleteset? Válogass a Grillplaza.hu weboldalán található szmókerek között, és találd meg mihamarabb a tökéletes füstölőt!

 

A füstös íz egyébként a termoforézis során tapad a húsok és zöldségek olajos felületére, de igazán mélyen lévő rostokba nem hatol be. Érdekes kísérlet, hogy megsütsz egy szelet húst a grillen és egy szeletet sima serpenyőben. Amennyiben levágod róluk a kérges részeket, kóstolás útján aligha fogod tudni megmondani, hogy melyik volt az, amelyik a kerti sütögetőn készült.

 

Milyen fából lesz a jó füstölőfa?

 

A puhafákból biztosan nem. Ezeknek a sejtszerkezete sokkal lazább, levegősebb, és számos egyéb anyagot is tartalmazhatnak, amik abszolút alkalmatlanná teszik őket a füstölésre. Klasszikusan ilyen például a fenyő, amiben rengeteg gyanta van, ez pedig keserűvé és rossz ízűvé teszi a vele füstölt ételeket. 

 

Ezzel szemben a keményfáknak (tölgy, bükk, gyümölcsfák, stb.) kompaktabb a sejtszerkezete, nincsenek bennük rossz ízeket okozó nem kívánatos anyagok, így egyértelműen közülük kerülnek ki a legjobb füstölőfák. 

 

Milyen ételhez melyik fa füstje illik?

 

A tökéletesen elkészített fogásokhoz egyrészt meg kell találni az ideális levegő-füst arányt. A fajtán kívül fontos a füstölőfa származási helye is, hiszen egy forgalmas út melletti fa teljesen más ízvilágot fog kölcsönözni, mint egy erdei egyed. Lássuk, mik a legjobb párosítások!


-Hickory: csípős füst, főként marhához és sertéshúsokhoz passzol

-Pekán: Szárnyasokhoz és halhoz javasolt leginkább

-Juhar: Kisebb termetű vadmadarakhoz, baromfi húsokhoz illik, de remek választás sajtokhoz és zöldségekhez is

-Alma: Sertés húshoz sem rossz választás, de a tenger gyümölcseiből és a halfélékből hozza ki igazán a maximumot

 

Amennyiben mélyebben érdekel a téma, érdemes a Grillplaza.hu blogját is olvasni!