Milyen árakkal találkozhatunk műanyag ablak esetén?

Mire készüljünk a költségek terén?

 

Fontos megjegyezni, hogy a műanyag ablak költségeit több tényező is befolyásolja, amit az RS Ablak útmutatója is jól szemléltet. Az első lépés minden esetben az, hogy megtaláljuk a megfelelő szakembert, aki segít a tervezésben, a beszerzésben és természetesen a kivitelezésben. Mindenképpen szükség lesz egy helyszíni felmérésre, amely során átbeszéljük az igényeket, valamint pontos méréseket is el tudnak végezni a szakértők. A tévhittel ellentétben az nem befolyásolja a költségeket, hogy a standard méretek közül választunk, mint amilyen a 120x150 műanyag ablak, vagy teljesen egyedi paramétereket adunk meg.

 

A végső árat az határozza meg, hogy mégis milyen nagy ablakra van szükségünk. Emellett a kiegészítőkre is figyelni kell, mint például az üvegrétegek, légkamrák száma és milyen más extrákat kérünk még rá. Ezért sem lehet egy fix költségről beszélni minden egyes műanyag ablak esetében, mivel ahány ház, legalább annyi igénnyel lehet találkozni. 

 

Az sem ritka, hogy egy ingatlanon belül többféle méretre van szükség. A WC-be, fürdőszobába általában egy sokkal kisebb műanyag ablak kell, ami csak a szellőzésben és a páramentesítésben segít. Ezzel szemben a nappaliban, konyhában és hálószobában gyakran az a cél, hogy minél nagyobb legyen a nyílászáró, és több természetes fényt engedjen be a helyiségekbe.

 

Ezért is fontos első lépésként felvenni a kapcsolatot egy szakemberrel, aki segít megtervezni az ablakok kialakítását és tanácsot adni abban, hogy milyen kiegészítőkre, extrákra lehet szükségünk.

 

Miért éppen műanyag ablak?

 

Természetesen a fának és az alumíniumnak is megvannak az előnyei, de a műanyag változat szinte minden téren kiemelkedik. Hang- és hőszigetelésben verhetetlen, strapabíró kialakítással rendelkezik, könnyen lehet tisztítani, a karbantartási igénye pedig évtizedekkel később is minimális marad. A fa nyílászárókat folyamatosan kezelni kell, idővel vetemedhetnek, és a szigetelési képességük sem a legjobb. Az alumínium viszont nem a legoptimálisabb esztétikai szempontból, a sérülések pedig könnyen meglátszódnak rajta.

 

Csak fehér műanyag ablakot lehet választani?

 

A köztudatban a műanyag nyílászárókról az terjedt el, hogy csak fehér színben érhetőek el. Pedig nyugati szomszédunknál, Ausztriában az esetek 90%-ban valamilyen színes fóliát használnak. Ma már rengeteg árnyalat, mintázat érhető el, például a fa természetes hatását is lemásolhatjuk a megfelelő dizájn segítségével. 

 

A mai műanyag ablakok teljes mértékben illeszkedni tudnak az ingatlan stílusához, és tökéletes kiegészítőként funkcionálnak esztétikai szempontból.