Milk & Honey – avagy mesésen finom whisky egyenesen Izraelből

A cikkben nemcsak az izraeli szeszgyártásról lesz persze szó. Sokkal inkább a Milk & Honey által készített whiskyk stílusába, karakterébe és ízvilágába igyekszünk majd betekintést nyújtani, remélhetőleg némi kedvet is csinálva a kóstolásukhoz.

 

Amit az izraeli alkoholkészítésről dióhéjban tudni érdemes

 

Legyünk őszinték, Izrael kapcsán minden bizonnyal hamarabb jut eszünkbe a Szentföld vagy a Biblia, mintsem a nagyüzemben történő alkoholkészítés. A kilencvenes évekig egyébként nem is igazán beszélhettünk komoly szeszgyártásról arrafelé, amíg el nem kezdett működni az első izraeli kézműves pincészet.

 

Innentől kezdve pedig nem volt megállás. Mára Izraelben sorra készülnek a finomabbnál finomabb palackozott borok, miközben a sörfőzdékben is áldásos tevékenység zajlik. Naná, hogy ezt is lehetett tovább fokozni.

 

Úgyhogy a Milk & Honey jött, látott és bátran arra vállalkozott, hogy létrehozza Izrael első whiskylepárlóját.

 

Ismerkedjünk meg kicsit közelebbről is a Milk & Honey áldásos tevékenységével

 

A cég alapítása még a 2012-es évben történt azzal a vízióval, hogy egyszerű hobbifőzdeként indulva sikerüljön nemzetközi hírnévre és megbecsült státuszra szert tenni. Maga az elnevezés egyébként a Bibliára utal, ugyebár a tejjel-mézzel folyó Kánaánként említett Szentföld valószínűleg mindenki számára ismerős lehet.

 

Ami a Milk & Honey által alkotott recepteket illeti, a vásárlók ízlésére hangolt pot whisky mellett olyan whiskyváltozatot is magukénak tudhatnak, amely egyenesen a skót rézműves hagyományokon alapszik.

 

Persze nem sikerült volna idáig jutni Dr. James Swan tanácsai nélkül. A zseniális észrevételekkel tündöklő lepárlómester segített többek között megfelelő hordót és élesztőfajtát választani, egyúttal a pot still desztillálási stílus megfelelő karakterisztikájának a kialakítása is hozzá köthető.

 

Mire is számíthatunk a Milk & Honey whisky kóstolásakor?

 

A többek között az iDrinks-nél megtalálható whisky háza táján szeretnek kísérletezni és folyamatosan optimalizálni a dolgokon a minél tökéletesebb eredmény érdekében. Ennek is köszönhetően az első single malt, az Israel’s First Single Malt Whisky Experimental Series 3 évig tartó érlelést követően karakteres, 46%-os whiskyként kerülhet a poharunkba.

 

Aztán ehhez képes a Single Malt Whisky 2nd Edition Experimental Series már sokkal inkább egy kiegyensúlyozottabb, komplexebb ízélményt kínáló whiskynek számít. Méghozzá egészen gyengéd malátás jelleggel, finoman tölgyes aromákkal és fahéjjal, kiegészítve egy csipetnyi citromos jelleggel is.