Hogyan védekezhetünk a digitális kártevők ellen?

A kártevők elleni harcnak sosem lesz vége

 

Internetezés során sokszor észre sem vesszük, hogy mennyi vírus, kártevő akar beférkőzni a rendszerünkbe. Szerencsére van megoldás: a Szoftver24.hu antivírus szoftverei segítségével egy hatékony védelmi vonalat állíthatunk fel a betolakodókkal szemben. Sokan gondolják úgy, hogy semmi szükség vírusírtóra, bőven elég, ha csak odafigyelnek a böngészés során. Természetesen erre a kártevők megalkotói is számítanak, ezért is találkozhatunk egyre kifinomultabb vírusokkal. Sokszor az ember észre sem veszi, hogy éppen egy átverés áldozata vagy egy internetes letöltés során milyen “plusz dolgok” kerülnek a számítógépre.

 

A legveszélyesebb vírusok közé tartoznak azok, amelyeknek a jelenlétét észre sem vesszük. Ilyenkor nem gyanakszunk semmire, sőt, magabiztosan böngészünk tovább, hisz azt gondoljuk minden rendben, továbbra is sikeresen kikerültük az online kártevőket. Sajnos ma már elég egy rossz kattintás, és máris utat nyitottunk a betolakodóknak. 

 

Az e-mailben terjedő vírusok már több évtizedes múltra tekintenek vissza. Nem hiába rendelkezik a Gmail is beépített spam szűrővel, de ez sem áll mindig a helyzet magaslatán. Ezért is fontos felhúzni még egy “védvonalat” egy antivírus szoftver segítségével, ami akkor is a segítségünkre lesz, amikor már minden más védekezés elbukik, vagy kudarcot vall.

 

Kifinomult ellenséggel van dolgunk

 

Sokszor a vírusok nem tesznek semmi feltűnőt. Nem lassítják a gépet, nem küldenek folyamatosan figyelmeztetéseket vagy kéretlen üzeneteket. “Csupán” folyamatosan megfigyelik a tevékenységünket. Lementik, és továbbítják a személyes adatainkat, elérhetőségeket, jelszavakat és bankkártyaadatokat.

 

Sajnos egyre nagyobb problémát jelent az, hogy ellopják a gyanútlan böngészők “személyiségét”. Visszaélnek a személyes adatokkal, hozzáférnek a bankszámlához, és kétes utalásokat, vásárlásokat indítanak. Ezzel a módszerrel nem csak a saját, de akár az egész háztartás számítógépeihez, laptopjaihoz is hozzáférhetnek.

 

Védelemből sosem elég

 

Az antivírus szoftvereket gyakran éri az a kritika, hogy lassítják a számítógépet, zavaró értesítéseket küldenek. A mai modern programokat gyakran észre sem vesszük, hogy a háttérben futnak, és folyamatosan megvédenek minket a külső behatolók ellen. Érdemes bizonyos időközönként lefuttatni egy teljes ellenőrzést a számítógépen, hogy biztosan minden fájl rendben legyen.

 

Ne feledjük: a vírusok folyamatosan fejlődnek, ezért állandó védelemre van szükség, ami felveszi a versenyt velük.