Hogyan kezeljük a gyulladást gyógyszerek nélkül?

Hogyan csökkentsük a gyulladást gyógyszerek nélkül?

 

Többféle természetes anyag is létezik, amivel a gyulladások remekül csillapíthatóak. A Myrobalan gyulladáscsökkentő gyógynövény-komplexe például 18 különféle gyógynövény segítségével enyhíti a panaszokat. A készítmény nem okoz mellékhatásokat, és hosszabb távon is biztonságosan szedhető.

 

Emellett érdemes antioxidánsokat fogyasztani (ilyen például a C- és E-vitamin, a cink, a szelén vagy a Q10-koenzim), hiszen ezek az anyagok semlegesítik a gyulladások kialakulásában szerepet játszó káros szabad gyököket.

 

A halakban és tengeri herkentyűkben megtalálható Omega-3 zsírsavak egyrészt támogatják a zsírban oldódó antioxidánsok hasznosulását, másrészt megakadályozzák a gyulladást okozó prosztaglandinok termelődését is. 

 

Szintén remek választás a méhpempő, ami fenolokban, aminosavakban és zsírsavakban gazdag, ezáltal kiváló gyulladáscsökkentő. Végül ne feledkezzünk meg az olyan közismerten gyulladáscsökkentő hatású fűszerekről sem, mint a fahéj, a cayenne bors, a szegfűszeg a fokhagyma, a kurkuma, illetve gyömbér!

 

Akut vagy krónikus gyulladás?

 

Nagyon fontos különbséget tenni e két típus között. Az akut gyulladás átmeneti jelleggel jelentkezik, például sérülés vagy fertőzés következtében. Mivel csak rövid ideig áll fenn, és utána magától megszűnik, ezért nem szükséges kezelni. 

 

Ha nagyon kellemetlen, akkor persze alkalmazhatjuk a fenti természetes módszereket, vagy helyileg csillapíthatjuk a fájdalmat például hideg borogatással. 

 

A krónikus gyulladás azonban hosszú távon áll fenn, ebben a formában pedig már káros az egészségre, hiszen nemcsak az immunrendszert gyengíti, de diabéteszt, kardiovaszkuláris betegségeket és autoimmun betegségeket is okozhat. 

 

Ezt tehát feltétlenül csillapítani kell, ugyanakkor azt is ki kell deríteni, hogy mi lehet a kiváltó oka! A tüneti kezelés ugyanis önmagában nem elegendő.

 

Mi okozhat tartós gyulladást?

 

Sajnos rengeteg tényező állhat a háttérben, valamint az is gyakori, hogy nem lehet egy-egy konkrét okot azonosítani. Általában több probléma együttes fennállása vezet gyulladáshoz.

 

Ilyen lehet például a stresszes vagy a mozgásszegény életmód, az alváshiány, az egészségtelen táplálkozás vagy bizonyos mikroorganizmusok (vírusok, gombák, baktériumok) elszaporodása a szervezetben. 

 

Ami még ezenkívül problémás, az az, hogy a gyulladás nem mindig jár beazonosítható panaszokkal, így a beteg sokáig nem is tud róla, hogy valami nincs rendben a szervezetében. A vérvizsgálat azonban kimutatja a gyulladás tényét, így érdemes részt venni egy vérvételen.