Fűtés-hűtés hőszivattyúval

Ön Hévízen vagy 70 km-es körzetében lakik? Akkor az Ódor Klíma 2000 Kft.-hez hőszivattyú kapcsán is fordulhat segítségért. Több mint 10 éves rutinnal főként Gree, Daikin, Panasonic márkájú berendezések professzionális beüzemelését végzik. Emellett hőleadó rendszereket is kialakítanak, segédkeznek a felülethűtés és -fűtés, fan-coilok, gépházak és vezérlések megvalósításában is.

 

Hőszivattyú: működés és típusok

 

A hőszivattyú, ahogy neve is mutatja egy bizonyos közegen keresztül hőenergiát szállít egyik helyről a másikra. Ezt a természetes környezetünkből, a levegőből, vízből, talajvízből vonja el. Eszerint különböztetjük meg a főbb típusait is.

 

Létezik monoblokk is split verzió is. Előbbi esetében egy egységbe van beépítve a szivattyú és a hőcserélő. Utóbbinál a szivattyú kültéren, a hőcserélő pedig beltéren kerül rögzítésre. Az épület adottságai, a rendelkezésre álló terület szerint érdemes dönteni a két berendezéstípus között.

 

Bármely évszakban tökéletesen működnek, a legprofibb készülékek akár még -20 Celsius-foknál is képesek hőenergiát termelni. Télen fűtésre, nyáron – egy váltószeleppel – hűtésre is kiválóak, és egy egész háztartás melegvíz-ellátását tudják biztosítani.

 

Ajánlások: mikor, milyen hőszivattyút telepítsen?

 

Ha az Ön otthonának környezetében rendelkezésre áll levegőből, vízből vagy talajból kinyerhető hőenergia, akkor érdemes elgondolkodni hőszivattyú telepítésén. Padló- és felületfűtés esetén kifejezetten javasolt ez a megoldás.

 

A legegyszerűbb megoldás a levegős hőszivattyú rendszer kialakítása. Ezek akár már meglévő fűtési rendszerre is rácsatlakoztathatók, és viszonylag alacsony járulékos költséggel üzembe helyezhetők.

 

A geotermikus verziók már komolyabb engedélyeztetést igényelnek, és az egész kert felásása szükséges a telepítéshez. Megtérülésük miatt sem igazán ajánlottak családi házakhoz.

 

A víz-víz hőszivattyúk működnek a legjobb hatásfokkal, de itt két, egymástól minimum 15 méterre lévő kutat is kell ásni a kiépítés során. Ezért ez a típus is költségesebb megoldás. Ha Ön nem teljes fűtéskorszerűsítést vagy felújítás szeretne, akkor célszerű a levegős alternatívát választani.

 

Az előnyökről röviden

 

Energiahatékony, csendes készülékekről van szó, amelyekkel fűtés éppúgy megoldható, mint a hűtés. Milyen előnyökkel jár még egy hőszivattyú?

 

  • -Ökológiai lábnyomunkat is jelentős mértékben csökkenthetjük velük, hiszen ezek a rendszerek a levegő, víz vagy talaj energiáját használják fel.

  • -Nem kell tartani a szén-monoxid esetleges felhalmozódásától.

  • -A füst-gáz elvezetésével sem kell bajlódni.

  • -Elenyésző lesz a rezsiköltség.

 

A megfelelő berendezés kiválasztásában és a kivitelezésben is érdemes nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek támogatását kérni.