Az USB-kábelek világa – hogyan válaszd ki a megfelelőt?

A SmartDiszkont kábelek és töltőkábelek széles tárházát kínálja, nincs más hátra, mint kiválasztani a neked leginkább megfelelő darabot. Előtte azonban ajánlott tájékozódni. Mit jelent az USB 2.0 vagy 3.2, és mi az a Type-C? Ebből a cikkből mindenre fény derül és máris tisztábban fogsz látni. 

 

Egyformának tűnő, mégis más funkciójú kábelek

 

Első ránézésre nem látni túl nagy különbséget az egyes csatlakozók között, azonban mindegyik más és más a szolgálatot tesz. Előfordulhat olyan helyzet is, hogy egy konkrét szabvány nem fog illeszkedni a mobilodhoz. Ezért érdemes jó alaposan utánanézni, nehogy mellényúlj és használhatatlan darabot vásárolj. 

 

Tegyünk rendet a szabványok között!

 

Több különböző USB-szabvány és típus létezik. Szabvány: USB 4.0, 3.2 és 2.0, a típusok pedig: Type-A, Type-B, Type-C. A vezeték sebességét a szabvány határozza meg, a típus pedig a csatlakozás formáját. 

 

Nekem mégis melyik lesz a megfelelő?

 

Ahogy minden más az informatika világában, ez is sokat változott. Kezdetben a 2.0-ás verzió létezett, ami csak 480 Mbps adatátvitelt tett lehetővé. Ezt a szabványt váltotta fel 2008-ban a 3.0, ez már tízszeres sebességre volt képes, mint az elődje, azaz 5 gigabit adatátvitel is lehetséges vele. A következő generáció a 3.1, ami megduplázta elődjét és 10 gigabittel is boldogul, a 3.2-es pedig már a 20 gigabitet is képes teljesíteni. Az idő múlásával pedig a legújabb USB 4.0 szabvány már a 40 gigabites teljesítményt is hozza. Óriási változás ez mindössze 15 év alatt.

 

A legtöbb gyártó többféle típusú USB-kábelt készít, melyek méretüktől és alakjuktól függően különböző eszközökkel lehetnek kompatibilisek. Az alábbiakban ezek közül vesszük sorra a leggyakrabban használt megoldásokat.

 

Most lássuk a típusokat!

 

A gyártó cégek különböző típusú USB-kábeleket hoznak forgalomba, melyeknek más-más méretük és alakjuk van, ennek megfelelően funkcióban is különböznek.

 

  • - Type A

       Alakját tekintve téglalapnak mondható, kissé nagyobb. Általában számítógépek, laptopok csatlakozójaként ismert és töltőként használatos.

  • - Type B

       Kissé ducibb, négyzetformájú, mely külső eszközök csatlakoztatására használatos, mint pl. nyomtatók, külső meghajtók. A mini és micro változat a laptopok, tabletek és mobilok csatlakozója. 

  • - Type C 

        Ez a típus a legújabb kivitel, jól bírja a mindennapi használatot, ami annak köszönhető, hogy nem csak egyirányú csatlakozást tesz lehetővé. Méretét tekintve ez a legkisebb kivitel, megegyezik a micro USB-vel, ennek jóvoltából a kisebb eszközökbe is könnyű szerrel csatlakozik. 

 

A kiválasztás során a legfontosabb szempont, hogy milyen célra szeretnéd használni az adott terméket. Az ár-érték arányt is érdemes figyelembe venni, a jobb minőségű vastagabb darabok időtállóbbak, kevésbé jellemző rájuk a megtörés veszélye.