Álláskeresés a közigazgatásban és a versenyszférában

Azoknak, akik szeretnének a közigazgatás terén elhelyezkedni, célszerű az Egerállás online platformján körülnézni, ahol nem csak állásajánlatok széles választéka, hanem hasznos tanácsok is találhatók. Többek közt ezen a linken is: https://egerallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/228/egri-kozigazgatasi-allasok.

 

A közigazgatással kapcsolatos városi legendák és igazságok

 

A versenyszféra és a közigazgatás világa néhány pontban hasonlítanak egymásra, ugyanakkor sokkal több a különbség a két terület között. A legtöbb munkavállalónak mindkét terület kapcsán megvan a véleménye. Sokáig, sőt még a mai napig is lehet hallani olyan állításokat, miszerint a közigazgatás területén dolgozók egész nap csak kávéznak, pihennek, magyarán semmit nem csinálnak. Mondhatni ezek a munkakörök nyugdíjas munkák. Ez azonban természetesen nem igaz.

 

Az elmúlt években végbemenő technológiai újítások és modernizáció végképp rácáfoltak ezekre a híresztelésekre. Némely szegmensek kifejezetten hasonlítanak a vállalati működéshez. Habár biztosan vannak olyan munkakörök, ahol lazábbak a mindennapok, azonban ezt nagy általánosságban nem szabad kijelenteni.

 

A monotonitás kapcsán viszont, ha nem is igazságról, de féligazságról beszélhetünk, ugyanis nagyon sok munkakör a közszférában rengeteg adminisztrációval és ismétlődő feladatokkal jár. Éppen ezért az álláshirdetésekben gyakran kiemelik a monotonitástűrő képességet mint elvárást.

 

Az is igaz, hogy a közigazgatást sokkal szigorúbb szabályozás jellemzi, mint a magánszférát. Így például a munkaidő is nagy mértékben szabályozott, vagyis nagyon nehezen lehet ezen a területen másodállást vállalni.

 

Különbségek a versenyszféra és a közigazgatás között

 

A fentiek alapján jól látható, hogy a közszféra sokkal kötöttebb, szigorúbban szabályozott. A munkaidő is jobban szabályozott, ami azt jelenti, hogy viszonylag ritka a túlóra, így kevésbé van lehetőség annak vállalására. Viszont ennek előnye, hogy a munkaidőnek van egyfajta kerete és nem kell attól tartani, hogy rendszeresen tovább bent kell maradni a munkahelyen, ami a versenyszférát általában jellemzi.

 

Általában a közszférában sokkal nyugodtabb a munka. Nem csoda, hogy a versenyszférára nagyon gyakran húsdarálóként hivatkoznak, melyben nagyon könnyű kiégni.

 

Átjárás egyik területről a másikra

 

A nyilvánvaló különbségek miatt nem egyszerű a váltás, azonban nem is lehetetlen. Érdemes kipróbálni, hogy mely terület válik be jobban, melyik áll hozzánk közelebb, így hosszú távon nagyobb eséllyel találhatjuk meg a számunkra megfelelő munkakört.