A sikeres álláskeresés titka

Országszerte rengetegen keresnek munkát felemás sikerrel. Holott az álláskeresés nem egy ördögtől való folyamat. Számos platformon lehet megbízható ajánlatokat találni. Például itt talál eladó állást Ózdon, az ÓzdÁllás online platformján.

 

Ha eddig elkerülték a pályázót a sikerek, sőt sok helyről vissza sem jeleznek, nemhogy behívják egy állásinterjúra, akkor mindenképp változásra van szükség!

 

Állásra szabott önéletrajz

 

Sokan elkészítenek egy önéletrajzot, amelyben minden fontos és kevésbé hasznos információt feltüntetnek. Ezt követően pedig számtalan helyre kiküldik azt. Viszont, nincs két egyforma állásajánlat, így logikus, hogy ugyanaz az önéletrajz nem lehet jó mindenhova. Nem arról van szó, hogy mindenhova egy teljesen új CV-t kell elkészíteni minden egyes álláshirdetéshez, azonban a cég elvárásainak megfelelően érdemes alakítani. Ha a HR-es látja a legfőbb kulcsszavakat és információkat a CV-ben, akkor a pályázó nagy eséllyel bejut az állásinterjúra.

 

Pozitív kisugárzás

 

A sokadik elutasítást követően nagyon nehéz pozitívan hozzáállni a munkakereséshez. Viszont a kedvetlenség, a szemmel láthatóan unott arckifejezés nem tesz jó benyomást a HR-esre, így hiába esélyes a pályázó az önéletrajz alapján, nagy valószínűséggel el lesz utasítva.

 

Éppen ezért érdemes magabiztosan, felkészülten belépni az ajtón. Az állásinterjú ugyanis nem az első kérdésnél kezdődik, hanem abban a pillanatban, hogy a pályázó és a HR-es találkozik. A céltudatosság és a pozitív hozzáállás hatalmas előny.

 

Felkészülten az állásinterjún

 

Az már csak a hab a tortán, ha a jelentkező alaposan felkészül az interjúra. Például utánanéz az adott cégnek, ahová jelentkezett, igyekszik tájékozódni a megpályázott pozíció kapcsán, valamint előre készül a kérdésekre.

 

A legtöbb ember nem rutinos az interjúzásban, ezért érdemes készülni, legalább a várható kérdésekből, mivel a legrosszabb opció, ha a pályázó lefagy. Az sem előnyös, ha érezni, hogy a pályázó sablon válaszokat ad.

 

Az interjú végén egész nyugodtan lehet kérdezni. Sőt, ezzel is pozitív benyomást lehet tenni, hiszen azt az érzetet kelti a pályázó a HR-esben, hogy valóban érdeklődik a cég és a pozíció iránt.

 

Ha nincs visszajelzés

 

Előfordulhat, hogy az alaposan megszerkesztett, jól megírt önéletrajzra semmilyen válasz nem érkezik vagy épp az állásinterjú után nyúlik hosszúra a csend. Ennek több oka is lehet. Például nincs elég kapacitás a visszajelzésre vagy egyéb okok. Ekkor sem kell elkeseredni, ha nagyon szimpatikus az adott állás, akkor célszerű felvenni a kapcsolatot a cég HR osztályával és érdeklődni.