A jó alvás titka csecsemőkorban

A baba fekvő helyzete

 

A pihentető alváshoz többek közt a Cseppke baba hálózsák is nagymértékben hozzájárul. Ám nem csak az a fontos, hogy mibe öltöztetjük a babát, hanem az is lényeges, hogy hogyan fektetjük be a kiságyba.

 

Sajnos a döntésben nem segít, hogy nagyon sok tévhit övezi a témát. Hiszen a hason fekvő babát a bölcsőhalál fenyegeti, a háton fekvés közben, ha büfizik a baba, akkor könnyen félrenyelhet, oldalt fekve pedig laposra deformálódhat a feje.

 

Mi az igazság?

 

Ennyi kuszaság láttán szülő legyen a talpán, aki el tudja dönteni, hogy melyik a legmegfelelőbb testhelyzet a kicsi számára. A háton fekvés tény, hogy veszélyes lehet egy bukós, refluxos baba számára. Ám, ha az átlagosnál nem bukik többet, akkor egész bátran a hátára lehet fektetni az első fél évben, viszont arra ügyelni kell, hogy a fejét oldalra fordítsuk. Egyszer az egyik, máskor a másik irányba.

 

A hason fekvés hosszú időn át elfogadott volt, sőt, a koraszülött osztályon a mai napig így fektetik a babákat, ha a műszerek lehetővé teszik. Ez a testhelyzet nagyon jó hatással van a csípő fejlődésére, mivel az optimális helyzetbe kerül a lábak test mellé húzásával.

 

Az oldalt fekvés nagy előnye, hogy a kibüfizett táplálék egész egyszerűen kifolyik a baba száján. A fej deformitását pedig egyszerűen meg lehet előzni, ha egyszer az egyik, majd a másik oldalán fekszik a baba.

 

Ha szemünk fénye nagyon mozgékony és könnyen átfordul a hasára, akkor egy összehengergetett pléd segítségével könnyedén ki lehet támasztani. A csípő számára ez a testhelyzet nem a legjobb, mivel a fejlődő ízület kifordul az ízületi tokból. Viszont, ha a baba csípője egészséges, és a pici nem mindig ebben a testhelyzetben alszik, akkor nem lehet gond.

 

A pólyázás előnyei

 

A pólyás baba sokkal hosszabb ideig alszik, ráadásul kiegyensúlyozottabban, mert a pólya lefogja az úgy nevezett Moro-reflexet, melyre gyakran felriad a kicsi. A koraszülött babák különösen kedvelik a pólyát, mivel a szorosan körülölelő érzés az anyaméhre emlékezteti őket. Ráadásul a testhőszabályzásban is nagy segítséget jelent a pólya, hiszen kellőképp melegen tartja a babát, így nincs szükség takaróra. Arra viszont ügyelni kell, hogy lázas babát nem szabad pólyázni, mert így tovább nő az amúgy is magas testhőmérséklet.

 

Ha a pólya mellett döntünk, akkor a babát hanyatt kell altatni, mert nem tud megfordulni és a fejét sem tudja jól megemelni.

 

A babafészek is jó megoldás lehet, mivel körülveszi a kicsit, biztonságot és határokat adva neki. Természetesen ebben is háton fekve kell lennie a babának.

 

Kell párna?

 

Röviden és tömören nem, egészen 6-8 éves koráig felesleges. Csak akkor érdemes neki venni, ha nagyon szeretne egyet, mert például a szülőknek is van, és ő is akar egy sajátot. Ez esetben egy nagy felületű, lapos típus mellett érdemes dönteni.