Tegyük meghitté otthonunkat a megfelelő fényforrások választásával

A különböző típusú lámpák, csillárok kiválasztása nehéz feladat, mert stílusukban igazodniuk kell ugyan a meglévő berendezésekhez, de funkciójukat is el kell látniuk. A mömaxnál kapható dekorációs lámpákkal például meghitté tehetjük a tér egy részét, hiszen az olyan világítótestek, mint a nagy vízoszlopot imitáló modell, egyediséget csempész otthonunkba.

 

A lámpatípusokról

 

A világítás fontos része a mindennapjainknak. A lámpák nemcsak funkcionálisak, hanem kiváló dekorációs és hangulatkeltő elemek is. Így az egyes típusok kiválasztásánál ügyelnünk kell az esztétikára is amellett, hogy megtaláljuk az adott terület, helyiség bevilágításához szükséges modellt.

 

Az állólámpák és a falra szerelhető spotlámpák elsősorban egy adott rész megvilágítására fókuszálnak. Az álló változatok esetében a búra textúrájától, formájától függően felfelé és lefelé szórja a fényt, míg a spotlámpák állítható fejükkel tökéletesen alkalmasak a falon lógó festmények megvilágítására vagy a hálószobában az esti olvasáshoz. A függőlámpák szintén helyi fényforrásként alkalmazhatóak, többségében az étkezőben alkalmazzák ezt a típust. A mennyezeten lévő lámpák nagy területen adnak fényt, így kiválóak nappaliban elhelyezve.

 

LED fényforrás

 

A modern technológia a világítástechnikában is utat tört magának, így a LED fényforrások népszerűsége is egyre nagyobb. Nem vélelten ennek az égőfajtának az elterjedése, hiszen számtalan előnyét megtapasztalhatjuk. Napjaink energiaválsággal küzdő társadalmában a költséghatékony világítás igazán fontos szempont. A LED lényegesen kevesebb energiát fogyaszt, mint a hagyományos izzók, így érdemes mindenütt kiváltani a régi villanyégőket ezzel a megoldással.

 

A másik nagy előnye a LED fénynek, hogy hosszú élettartamú, így ritkán jelent költséget, és a karbantartására sem kell gyakran gondot fordítanunk. A hőtermelése is minimális, ennek köszönhetően olyan helyeken is alkalmazható, ahol magasabb a gyulladásveszély. A fényereje szabályozható és a legkevesebb fényszmogot adja, hiszen tökéletesen egy adott pontra irányítható.

 

A mesterséges fény hatása

 

Az vitathatatlan, hogy szervezetünk számára a természetes fény nélkülözhetetlen. A mesterséges változat nem pótolhatja a napfényt, viszont a belső terek megvilágításához szükséges. A túl erős lámpafény vagy a neon nem tesz jó hatást szervezetünkre, azonban a hangulatfény pozitív jelentőséggel bírhat kedélyállapotunkra. 

 

Az olyan depresszióra hajlamosító időszakokban, mint a sötét, hideg, téli esték, jólesik egy só- vagy lávalámpa meghitt fényénél beszélgetni. A gyerekszobában is törekedjük a vidám formájú, meleg színárnyalatú fényt adó lámpák használatára, hogy a gyerkőcök kellemesen és biztonságban érezhessék magukat.