Nyugdíjbiztosítás kalkulátor 2024-es adatok alapján - Így sokkal jobban járhatsz!

Természetesen elsőként azt kell átgondolnod, milyen igényeket támasztasz megtakarításaid vonatkozásában. Általános célok esetében ugyanis ezernyi különböző alternatíva áll a rendelkezésedre és függően a volumentől, futamidőtől és a vállalt kockázattól, az állampapíroktól kezdve akár az ingatlanbefektetésekig bármi szóba kerülhet. Ennél jóval komplikáltabb a helyzeted, ha időskori anyagi biztonságod megteremtése lebeg a szemed előtt. Noha itt is rengeteg lehetőségből választhatsz, némiképp más megközelítést érdemes alkalmaznod. A Grantis nyugdíjbiztosítás kalkulátor használatával például egyből átlátod majd, miért ez az egyik legnépszerűbb forma ma a piacon. Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezned, miszerint a biztosítói forma csak akkor lehet majd igazán eredményes, ha teljesülnek bizonyos feltételek.

 

Milyen esetekben célszerű a nyugdíjbiztosítás kötése?

 

A Magyarországon immáron hosszú évtizedek óta érvényben lévő felosztó-kirovó társadalombiztosítási rendszer egyre komolyabb kihívásokkal néz szembe, ennek hatásait pedig mindannyian tapasztalhatjuk. Nem csupán az állami egészségügy sínyli meg a csökkenő járulékbefizetést és az eltartottak számának emelkedését, hanem a nyugdíjrendszer is. Míg magánorvosi ellátással az előbbit aránylag egyszerűen megoldhatjuk, az időskori anyagi biztonságunk megteremtéséhez lassan már elengedhetetlenek a különféle öngondoskodási formák. Ám a választék itt is jelentős és a klasszikus alternatívák mellett elérhetők pénztári, banki és biztosítói formák is. A szakemberek az utóbbit tartják az egyik leghatékonyabbnak, ám mielőtt határoznál, mindenképpen ajánlott nagyon alaposan áttanulmányoznod a legfőbb kondíciókat. A nyugdíjbiztosítás ugyanis egy kockázatviselési szolgáltatással egybekötött megtakarítás, így egyszerre több célt is szolgál. Ha veled esetleg történne valami, szeretteid akkor is megkapják a felhalmozott összeget, ráadásul hagyatéki eljáráson kívül. Mindemellett állami támogatást vehetsz rá igénybe - szja-visszatérítés formájában - és a kifizetésre itt nincs hatással a későbbi nyugdíjkorhatár emelés sem. Rengeteg előnnyel jár tehát ez a konstrukció, ugyanakkor azt is szem előtt kell tartanod, miszerint csak akkor lehet hatékony ez a forma, ha legalább 10, de inkább 15 éved hátra van még a nyugdíjig. Ugyancsak kardinális, hogy ez idő alatt folyamatosan fizesd a megtakarítást, ami lehetőleg egy nagyobb összeg - minimum 15-20 ezer forint - legyen havonta. Ám emellett van még egy szempont, amire mindenképpen nagy hangsúlyt kell fektetned.

 

Óriási könnyebbséget jelenthet a nyugdíjbiztosítás kalkulátor használata

 

Ez pedig nem más, mint a céljaid és lehetőségeid párhuzamba állítása. Ugyanis ha kizárólag azt nézed, egy adott konstrukcióval, bizonyos futamidő elteltével mekkora megtakarítást érsz el, valószínűleg nem használod ki a maximális potenciált, ami a rendelkezésedre áll. Természetesen a nyugdíjbiztosítás kalkulátor használata szinte minden esetben kötelező, amikor biztosítói formát keresel, ám sokkal optimálisabb, ha komplett rendszerben gondolkozol. Állíts össze egy olyan megtakarítási portfóliót, ami kellőképp diverzifikált, tartalmaz alacsonyabb és magasabb kockázatú elemeket is. Emellett természetesen a különféle támogatások kiaknázására is maximális figyelmet kell fordítani. Ez nem egyszerű feladat és komoly szaktudást igényel, így kétség esetén mindenképp fordulj független pénzügyi szakértőhöz tanácsért.