Mit érdemes tudni a szárító vakolatról?

Manapság gyakran lehet hallani az úgynevezett szárító vakolatokról, amiket a MesterekFutára vakolóanyagai között is megtalálunk és könnyen beszerezhetünk. Sokan ezektől a termékektől várják a megoldást, és azt gondolják, ha egy szárító vakolat kerül a falra, akkor búcsút mondhatnak a fent említett problémáknak.

 

Valójában azonban nem ennyire egyszerű a képlet, hiszen rengeteget számít többek között az is, hogy pontosan mi okozza a falak nedvesedését. De akkor mégis miért érdemes szárító vakolatot használni, érdemes egyáltalán?

 

Mai cikkünkben ezt a témát vesszük kicsit részletesebben is górcső alá, gyere, tarts velünk!

 

Miért nedvesedhet a fal?

 

A falak vizesedésének nagyon sok oka lehet attól függően, hogy az átázást okozó víz honnan és miért érkezik rá. Előidézheti például az, hogy a már nem megfelelő állapotban lévő tetőszerkezet átázik és onnan a víz a falra folyik, de ha a vizes helyiségeknek nincs megfelelő szigetelése, akkor a víz onnan is a falba juthat.

 

És akkor még nem említettük a talajvizet, ami egy természetes jelenség, ám ha az fel tud szivárogni egészen a falakig, akkor átnedvesíti őket, ez pedig egy csőtörés alkalmával is megtörténhet, tehát többek között ez is egy kiváltó ok lehet.

 

Hatásos megoldás lehet a szárító vakolat - vagy mégsem?

 

Sokan azzal a reménnyel nyúlnak a boltokban a szárító vakolatért, hogy az majd megoldja a problémát, de amíg nincs megszüntetve az átázást kiváltó ok, és az adott esetben újra és újra megjelenik, akkor önmagában semmilyen termék, így a szárító vakolat sem fog tudni csodát tenni. Ezzel mindenképp tisztában kell lennünk, mielőtt az alkalmazása mellett döntünk!

 

Miért lehet hasznos az alkalmazása?

 

Szárító vakolatot azért érdemes használni, mert az csökkentheti a víz károsító hatását, ezzel megakadályozva a gyors állagromlást. A használatával elkerülhető, hogy sólerakódások, penészfoltok jelenjenek meg, illetve hogy elkezdjen leperegni az anyag a falról. 

 

Vegyük fel a harcot a probléma ellen!

 

A falak vizesedése egy komoly probléma, amit semmiképp sem szabad a szőnyeg alá söpörni, ha ugyanis így teszünk, annak előbb vagy utóbb állagromlás lesz az eredménye, arról nem is beszélve, hogy egy sókivirágzásokkal és penészfoltokkal “tarkított” falfelület nem nyújt túl esztétikus látványt.

 

Mindenekelőtt a kiváltó okot kell megtalálnunk, és azt kell kezelnünk, emellett pedig a MesterekFutára webshopjában kapható szárító vakolatok alkalmazása is nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy egyszer s mindenkorra búcsút inthessünk a falvizesedés okozta negatív következményeknek.