Milyen pénztárgépet vegyek?

A pénztárgép kiválasztása során számos szempontot kell mérlegelni. Az érvényes forgalmazási engedéllyel rendelkező pénztárgépek listáját az MKEH honlapján tudod megtekinteni. A felsorolásban lévő készülékekre igaz, hogy a jogszabályoknak megfelelő bizonylatokat nyomtatják. Ezt is érdemes figyelembe venned a pénztárgép vásárlás előtt.

 

Kifogástalan működés, az egyik legfontosabb szempont


Hatalmas kínálat áll rendelkezésre a piacon, azonban egy-egy típus között hatalmas eltérések lehetnek. Emiatt fontos, hogy egyes darabokról minél több információt megtudni és szükség esetén egy szakemberrel is egyeztetni a témában. A legfontosabb, hogy az adott készülék megfeleljen a pénztárgépekre vonatkozó jogszabályi előírásoknak. Ezt szem előtt tartva nem árt, ha csak és kizárólag megbízható helyről vásárolj. Ez a bérlésre is igaz.


Ha azt szeretnéd, hogy a pénztárgép minden szempontból megfeleljen az elképzeléseidnek és a vállalkozásodnak, akkor érdemes alaposan utána járni, hogy a készülék milyen gyorsan dolgozik, milyen extra funkciókkal rendelkezik, valamint hányféle gyűjtőt, illetve árut képes kezelni.

 

Megbízhatóság mindenekelőtt

 

Annak érdekében, hogy elkerüljük a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiszabott büntetéseket, elengedhetetlen, hogy a készülék folyamatosan adatokat szolgáltasson a NAV felé. A megbízhatóság rendkívül fontos, hiszen a nem megfelelően működő gép nem csupán bosszúságot okoz, hanem akár komoly bírságot is eredményezhet.

 

A készülék ára, avagy olcsó húsnak híg a leve

 

Az elmúlt években a pénztárgépek ára jelentősen megnőtt, melynek hátterében a készülékekre vonatkozó rendelet műszaki előírásai állnak. Ennek következtében ugyanis a gépek jóval több fejlesztést igényelnek. Érthető, ha nem szeretnél sokat kiadni a pénztárgépre, azonban nem szabad elfelejteni, hogy jó esetben hosszú távra szól a döntés, vagyis ne csak azt nézd, hogy minél olcsóbban megúszd a vásárlást. Gyakran megéri egy kicsit többet szánni a készülékre, különösen, ha jobban megfelel az elképzeléseinknek.

Nagyobb vállalkozások esetében, ahol akár napi több ezer nyugta kinyomtatására is szükség lehet, elengedhetetlen, hogy a készülék bírja a strapát és ne adja meg magát a túlterhelés miatt. Emiatt is érdemes egy masszív, akár drágább készüléket választani.

 

Extra funkciók, melyek hasznosabbak, mint gondolnád

 

A mai online pénztárgépek számos extra funkcióval fel vannak szerelve, melyek egyszerűbbé és kényelmesebbé teszik a használatot. Ilyen például a gyors papírtekercs csere vagy a világító képernyő. Ezek az extrák feleslegesnek tűnhetnek, azonban nagy mértékben képesek megkönnyíteni a munkafolyamatot. Minél alaposabban utánanézel a kiválasztott típusoknak, annál valószínűbb, hogy a vállalkozásodnak megfelelő típust fogod kiválasztani.