Mi az az EVO ICL lencse? Ezeket érdemes tudnod róla!

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mi pontosan az EVO ICL lencse, kifejtjük az előnyeit, valamint eláruljuk, hogy kinek jelenthet tényleges megoldást. 

 

Mi az EVO ICL lencse?

 

Az ICL lencsék olyanok számára lehet megoldás, akiknél a lézeres szemműtétre nem kerülhet sor. A túl magas dioptria érték vagy a vékony szaruhártya ugyanis már nem teszi lehetővé az említett beavatkozást, így csak a STAAR cég EVO ICL lencséi jelenthetnek enyhülést. Ezek a változatok remek minőséget képviselnek, ráadásul amennyiben nem megfelelő a gyógyulás, úgy igen egyszerűen eltávolíthatóak. Ez a STAAR EVO ICL lencsék egyik legnagyobb előnye is.

 

Az Implantable Collamer Lenses, tehát az ICL napjainkban az egyik legbiztonságosabban látásjavító megoldása, amit több helyen szemen belüli kontaktlencsének hívnak. Az eljárás során ugyanis a lencse nem a szem külső részére, hanem annak belső rétegébe kerül. A beültetett lencséknek köszönhetően nem csak néha láthatunk tisztán. Ennek eredménye, hogy a lencse eltávolítható, szükség esetén cserélhető.

 

Kinek jelenthet megoldást?

 

Ahogy minden műtét és beavatkozás, úgy ez is csak bizonyos esetekben jöhet szóba. A STAAR EVO ICL lencse remek választás azok számára, akik nem szeretnének többé kontaktlencsét vagy szemüveget viselni. Akinél a lézeres műtét nem jöhet szóba, azoknál pár dolgot meg kell nézni, hiszen néhány kritériumnak meg kell felelni.

 

Ilyen a miópia, tehát a rövidlátás, aminek esetében -8 és -15 dioptriáról beszélhetünk. A másik a hipermetrópia, távollátás, ahol +4 és +10 dioptriáról van szó. Emellett ide tartozik az asztigmia, más néven a cilinger. Nem beszélve arról, hogy a beavatkozást kizárólag 22 és 40 éves kor között végzik el. Végezetül pedig azoknál jöhet szóba, akik az utóbbi egy évben nem tapasztaltak fél dioptriánál nagyobb látásromlást a látásélességben.

 

Az ICL lencsék legfőbb előnyei

 

Most pedig nézzük meg, hogy milyen előnyökkel szolgál az ICL lencse, ha valaki ezt a megoldást választja. Az első és legfontosabb, hogy a látás végre tiszta és éles lesz nemcsak nappal, hanem éjszaka is. A beavatkozás alig 15-20 percet igényel, tehát nem kell kiesni a munkából, vagy a hétköznapokból, viszonylag gyorsan visszatérhetünk a mindennapokba.

 

A kezelés során nem távolítanak el szövetet a szaruhártyából, nem fokozódik a szemszárazság, valamint bármikor eltávolítható, így amennyiben később például szürkehályog műtétre kerülne sor, akkor sem jelent problémát. Ráadásul, akinek vékony a szaruhártyája, annak sem akadály az ICL lencse, ami amúgy hosszú távra szól és még UV védelmet is nyújt.

 

A beültetés menetének lépései

 

Mielőtt a beavatkozásra sor kerül, először egy alkalmassági vizsgálatot végeznek a szemünkön. Ennek során figyelembe veszik a szem egyedi jellemzőit, ez alapján döntik el, hogy valaki alkalmas-e az eljárásra, vagy sem. Emellett teljes körű tájékoztatást kapunk a beültetés menetéről, valamint arról, hogy mivel számolhatunk a műtét után. Fontos tudni, hogy a kezelés pupillatágításban történik, ezáltal mindenképpen kísérővel érdemes érkezni, hiszen a beavatkozás után a látás homályossá válik, így vezetni sem szabad.

 

A műtét napján ellenőrző méréseket végeznek, megnézik az egészségi állapotunkat, majd csak ezt követően kapjuk meg a szemcseppet, ami nemcsak tágítja a pupillákat, de érzéstelenítésre is kiváló. A steril műtétben történő beültetéshez az orvos egy kis méretű nyílást ejt a szaruhártya szélén, ahol behelyezi az ICL lencsét. Ezt követően igazítja azt, amely biztosítja a látásjavító eszköz megfelelő elhelyezkedését. Az eljárás során alkalmazott érzéstelenítő csepp miatt minden lépés fájdalommentes.

 

Végül a látás szinte azonnal javulni kezd, viszont a gyógyulási folyamat mindenkinél változó. Az első négy hétben a látás változó lehet, azonban egy hónap elteltével már stabil eredményt kaphatunk. A teljes regenerációra hat hónapra van szükség.