Konyhakert kialakítása egyszerűen, 4 lépésben

Egy kisebb konyhakert kialakítása pedig szerencsére egyáltalán nem nagy ördöngösség, és még a növények gondozása sem igényel túl sok időt. Nézzük is a főbb lépéseket!

 

1. Készítsük elő a talajt!

 

A veteményes kialakítását érdemes már az ősszel megkezdeni. Alakítsuk ki a leendő ágyások helyét, trágyázzuk meg a földet, majd forgassuk át alaposan. A művelethez használjuk a finnshop.hu talajgondozó eszközei közül a kapát, ásót vagy ásóvillát. 

 

A többit pedig bízzuk a természetre: a téli hónapok alatt a trágyában lévő mikroorganizmusok működésbe lépnek, ezáltal tavaszra egy tápanyagokban és humuszban bővelkedő termőföldet kapunk.

 

2. Tavaszi előkészületek

 

Amikor megenyhül az idő, vége a fagyos napoknak és a sár is felszárad, akkor itt az ideje, hogy ismét kézbe vegyük a kerti szerszámokat, és újra gondosan átforgassuk a talajt. Lazítsuk fel a rögöket, szedjük ki a köveket, növénymaradékokat a földből, ha vannak. Érdemes többször, több irányból is végigmenni az területen, hogy mindenhol laza és porhanyós legyen.

 

Amint ezzel megvagyunk, érdemes pár napig várni, hogy pihentessük a talajt. Utána fogjunk egy gereblyét, és simítsuk el a földet. A jól előkészített talaj felszíne egyenletes, maximum apró rögöket tartalmaz, nincsenek benne gödrök vagy földkupacok és laza szerkezetű.

 

3. A növények helyének kiválasztása

 

Bár a konyhakerti növények az esetek többségében kényelmesen megférnek egymás mellett, ne feledjük, hogy az egyes fajoknak eltérő a fény- és vízigényük. Az ideális konyhakertben egyaránt találhatóak napos, félárnyékos és árnyékos területek, így minden növény a számára ideális környezetben növekedhet.

 

Mielőtt elvetjük a magokat, és elültetjük a palántákat, az előbbiek ismeretében jelöljük ki, hogy minek hol lesz majd a pontos helye. A paradicsomot és a paprikát például a naposabb részekre érdemes ültetni, viszont a közelükben ne legyenek olyan növények, amik magasra nőnek, mert elfoghatják előlük a fényt.

 

Ha káposztaféléket, valamint brokkolit, karalábét, karfiolt ültetünk, ne feledjük, hogy ezeknek igen magas a vízigénye, így akár napi szinten is öntözni kell őket. A tökpalánták terebélyesre nőnek, ezért hagyjunk köztük nagyobb helyet, uborkából pedig érdemes olyan fajtát vetni, amit felfuttatva kell termeszteni, mert sokkal kisebb helyet foglal.

 

4. Következzen maga az ültetés!

 

Ha felparcelláztuk a kertet, jöhet a palánták elültetése. Ássunk kis gödröket, amiknek az aljára tegyünk komposztot, erre pár maréknyi földet, majd helyezzük a növényt a gödörbe, és temessük be a gyökerét. Óvatosan egyengessük el körülötte a földet, majd végül locsoljuk meg egy kicsit.

 

Pár nap múltán már látni fogjuk, hogy a palántáink szépen növekednek, ha pedig minden jól megy hamarosan megjelennek a termések is.