Az ablakok imádják a függönyöket!

Csodákat tehetünk néhány mutatós díszpárnával, egy hangulatos szőnyeggel vagy az ablakkeretbe új életet lehelő függönnyel. Kell hozzá némi kreativitás, hogy minden passzoljon mindennel, de nem lehetetlen feladat tökéletes harmóniát alkotni az enteriőrben.

 

Ebben az írásban a függöny szerepét, típusait és tisztítását fogjuk tárgyalni.

 

Mire való a függöny?

 

Évszázadokkal ezelőtt a függöny csupán a hideget, az időjárás viszontagságait volt hivatott kizárni a házból. Ma már szerepe ennél összetettebb, ami attól is függ, hogy melyik típust használjuk.

 

Az áttetsző függönyök elsősorban dekorációs jelleggel kerülnek az ablakokra, de természetes fénynél a kíváncsi tekintetektől is védenek. Sokkal barátságosabb a felfüggönyözött ablak, mint a csupasz, rideg üveg.

 

A sötétítő függönyök neve is mutatja funkciójukat, ám ezen belül is létezik többféle. A sűrűbb szövésű, sötétebb színűekkel könnyen kizárhatjuk a napfényt. A világosabb, lazább szövésű típusok inkább árnyékolásra valók, csak részlegesen engedik be a fényeket.

 

Mekkora legyen? Méterben vagy készen?

 

Függönyt méterben is vásárolhatunk a Szőnyeg textil webáruházból, vagy rendelhetünk kész függönyt, amennyiben találunk megfelelő méretet. Ez esetben nem kell már szabni, csak felhelyezzük az ablakra és máris használatba vettük.

 

Számos méret áll rendelkezésünkre, hiszen szinte ahány épület, annyiféle ablak létezik. Lényeges, hogy pontosan mérjük le a szükséges centiket, ugyanis nagyon elcsúfíthatja az otthonunkat a nem megfelelő nagyságú függöny.

 

Mindig a karnist vegyük alapul, nem az ablak szélességét, a hossznál pedig vegyük figyelembe a belmagasságot is. A fűtőtestek jelenléte az ablak alatt is változtat a lehetőségeken, ne engedjük rálógni a függönyt, csak 5 cm-t kell pluszban számolni hozzá.

 

A függöny tisztítása

 

Ahhoz, hogy a függönyeink eredeti szépségükben ragyogjanak, évente 3-4 alkalommal érdemes kitisztítani őket. A konyhai függöny még hamarabb és erősebben szennyeződhet, ezért ezt akár havonta is kimoshatjuk.

 

Mindig elkülönítve mossuk a függönyt, és ügyeljünk rá, hogy ne legyen tele a mosógép. Kímélő programot válasszunk centrifugálás nélkül, mosózsákba is betehetjük a textilt. Kevés mosószerre és öblítőre lesz szükség, majd nedvesen helyezzük vissza a helyére. Ha ott szárad meg, a lakást betölti majd a kellemes illat.

 

Szárítógépet soha ne használjunk, és a mosógép szárító programját se! Nézzük meg mosás előtt, hogy nem maradt-e az anyag között fém alkatrész, csipesz, görgő, karika vagy bármi! Ha igen, távolítsuk el ezeket és úgy tegyük a mosógépbe! Mindenképpen olvassuk el a függöny anyagára vonatkozó mosási és szárítási tudnivalókat! Ha ennek megfelelően járunk el, nem okozhatunk bajt.