Alvajárás, visszatérő rémálmok? Lehet, hogy paraszomnia áll a háttérben!

A pihentető alvás rendkívül nagy mértékben járul hozzá az egyén egészségéhez, ám az ember hiába igyekszik betartani a napi 7-8 órás éjszakai pihenést, ha különböző paraszomniák nehezítik meg az alvását. Ezeket nem hagyhatjuk annyiban, előtte viszont érdemes utánajárni, miről is van szó pontosan. Utána pedig következhet akár egy pszichoterápiás kezelés az Onlinepszichológus.net szakértőinek segítségével.

 

Mik azok az alvászavarok?

 

Az alvászavarokat négy nagy csoportra osztjuk. Az inszomniák azt takarják, ha valaki álmatlanságban, alváselégtelenségben szenved, a hiperszomniák jelentése a nappali aluszékonyság, a harmadik csoportba sorolhatóak az alvás-ébrenlét ciklus zavarai, míg a negyedik az úgynevezett paraszomniák, melyek a pihenésünk alatti rendellenes mozgásokat takarják. 

 

A paraszomnia fajtái

 

  • -Alvajárás - a gyermekek hat százalékánál fordul elő, nagyjából ötévesen kezdődik és kamaszkor után nagyrészt megszűnik az alvajárás, mely során nincsenek ébren, de felülnek az ágyban, elindulnak a lakásban. Néha szavak, hangok kiejtésével is jár, mely során az egyén szemei fennakadnak, és fontos, hogy reggel egyáltalán nem emlékszik a történtekre.

  • -Éjszakai felriadások - gyermekeknél és felnőtteknél is jelentkezik, melynek során a légzés egy-két pillanatra leáll, ezt követően az egyén felriad, zavart állapotba kerül és sikít vagy kiabál. Lidérces álmoknak is nevezik ezt a jelenséget, amit rettegés, izzadás követ.

  • -Sorozatos rémálmok - mind álmodtunk már rosszat, de ha ez rendszeresen megnehezíti az alvást, már a paraszomniákhoz sorolható. -Ha bonyolult, összetett és ijesztő történések jelennek meg az egyén álmában, amelyek miatt lassan már nem is mer lefeküdni, akkor jellemző, hogy valamilyen kezelésre szoruló pszichopatológiai probléma lesz az eset gyökere.

  • -Nyugtalan láb-szindróma - az elalvás előtti percekben az egyén úgy érzi, mintha kellemetlenül zsibbadna, libabőrös lenne mindkét lába, ezt orvosolandó elkezdi mozgatni azokat, vagy sétára indul. 

  • -Ágybavizelés - nem összekeverendő a kisgyermekek ágybavizelésével, ezért csak 4 éves kor után tekinthetjük problémának.

  • -REM-alvásos viselkedészavar - amiről az egyén álmodik, annak megfelelően elkezd mozogni a teste a valóságban is, de sok esetben csak rúgkapálás jelentkezik.

 

Kezelési lehetőségek

 

A paraszomnia típusától függően lehetőség van gyógyszeres kezelésre, pszichoterápiára, imipramin-terápiára, készülékes beavatkozásra, vagy a probléma mögött álló mentális probléma kezelésére is. Első körben alvásdiagnosztikára lesz szükség, ahol a szomnológus orvos megállapítja, pontosan mi a probléma. Ezután térhetnek rá az egyéni kezelési terv összeállítására.

 

A paraszomniák mindegyike gyógyítható, a beteg pedig visszakapja a pihentető alvás élményét.