A casco előnyei összefoglalva: miért éri meg neked?

Naponta hallod a közlekedési hírekben, hogy mikor, hol és milyen balesetek történnek… De ennél is sokkal több gondod akadhat a kocsid kapcsán – bár kétségtelenül egy baleset a legnagyobb tragédia, főleg személyi sérülés esetén.

 

Fontos megismerned, hogy egy casco biztosítás milyen nyugalmat és biztonságot tud jelenteni. Erre bővebben is kitér a Biztoshely casco kisokosa.

 

A casco biztosítás előnyei

 

A “casco” kifejezés egy mozaikszó, amely az angol „casualty” (baleset) és „collision” (ütközés) kifejezésekből áll össze – egyben kifejezve a biztosítás lényegét. Ez a biztosítás segít megvédeni az autódat – és főleg téged - a lopás, rablás, baleset vagy az időjárási viszontagságok által okozott károktól. Az, hogy mekkora a kockázatviselés mértéke és mire terjed ki a biztosítás, eléggé függ a vállalt biztosítási díj és önrész mértékétől, a gépkocsi korától, fajtájától és értékétől.

 

 

Azt, hogy mire terjed ki a casco biztosításod nagyobb részt Te döntöd el, de mindenképpen érdemes ezeket az eseményeket figyelembe venned: különböző elemi károk, törések (üveg is), lopáskár, az utazás során felmerülő kellemetlenségek (elromlott gépkocsi szállítása, gyorssegély, csereautó, stb.).

 

A casco biztosítás nagy előnye, hogy saját igényeidre szabhatod, válogathatsz a kiegészítők között és ezzel aztán igazán ütőssé és személyre szabottá teheted a biztosításodat. Beleveheted a biztosítási csomagodba például a járműben utazók balesetbiztosítását, poggyászvédelmet, vagy a jármű meghibásodása esetén történő elszállítását.

 

Casco vagy kötelező felelősség biztosítás?

 

A kötelező felelősség biztosítás (KGFB) pont azt tudja, amire a neve is utal: kötelező minden forgalomban résztvevő járműre megkötni, hiszen az általunk okozott kárért felelősséggel tartozunk – ezt minden esetben meg kell fizetnünk. Tehát a címben feltett kérdésre a válasz inkább az ÉS: casco és KGFB egyaránt.

 

A casco biztosítás megkötése nem kötelező, de hatalmas segítség lehet a váratlan gondok kezelése során. Egyébként lízing vagy autóhitel esetén a bank megszabhatja a casco biztosítás megkötésén felül annak egyes elemeit is.

 

Amennyiben nem vagy meggyőződve arról, hogy melyik káreseményt válaszd, rakd bele a cascódba, akkor kérd ki egy biztosítási szakértő véleményét.

 

Az az általános vélekedés, hogy casco-t inkább csak a nagyobb értékű autókra érdemes megkötni, de lehet, hogy a dolog fordítva igaz: a casco megkötésénél a Te nyugalmad és biztonságod a fontos, tehát a kötést nem csak az autó értéke, hanem a Te gondolkozásod, személyiséged és a korábbi tapasztalataid is befolyásolják.

 

A casco szolgáltatás legfontosabb előnye az, hogy az általad okozott balesetek, károk esetén is biztonságot nyújt, külföldi utazás, nagyobb utak esetén pedig növeli a kényelmet, tervezhetőséget (gyorsszervíz, csereautó, asszisztencia szolgáltatások). További előnye a casconak a rugalmassága: a feltételek teljesen az ügyfél igénye, személyisége és elvárásai szerint alakíthatóak és módosíthatóak.

Az autó ma már a legtöbb esetben nem luxuscikk, hanem napi munkaeszköz. Egy vállalkozó köt biztosítást az üzletére, gépeire, felelősen gondolkozva a magánházára, a családjára. Miért ne kötne a járművére is?

 

Bárkivel megtörténhet, hogy stresszesebb napja van, feszült, figyelmetlen, történhet egy félresikerült parkolás, rosszabb esetben baleset.  És akkor jó mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. Az anyagi biztonság megteremtése sok éves munka eredménye, ne tegye ezt kockára senki egy váratlan és súlyos pillanat miatt.

 

Hogyan lehet a váratlanra felkészülni? Sehogyan sem. De megóvhatjuk magunkat legalább a lehetőségeink szerint és felkészülhetünk ezekre a tervezhetetlen kiadásokra, helyzetekre egy megfelelő biztosítás megkötésével.