Fókuszban a kutyusok - hogyan készíts jó képeket háziállataidról?

Ezeken a felületeken se szeri se száma az aranyosabbnál aranyosabb állatos fotóknak és videóknak, így semmi meglepő nincs abban, ha te is szívesen posztolnál néha kedvencedről. Ha viszont nincs egyetlen olyan képed sem, amivel elégedett lennél, akkor próbáld ki az alábbi trükköket!

 

Felejtsd el a beállított pózokat!

 

A kutyák nem olyan készséges és engedelmes fotómodellek, mint az emberek, hiszen nem fognak egy kép kedvéért hosszú percekig mozdulatlanul állni, ha épp semmi kedvük hozzá. Ezért engedd el a túlságosan mesterkélt, beállított testtartásokat, és örökítsd meg kutyádat a maga természetességében!

 

Fotózd le, miközben mélyen szunyókál, kergeti a labdát, jóízűen falatozik a kedvenc Eukanuba eledeléből, amit a Kutyakajas.hu Webáruházból rendeltél, vagy épp szimatol valamit a földön. Hidd el, hogy ezek a képek sokkal jobban mutatnak majd, mintha mindenféle pózokba akarnád kényszeríteni.

 

A legjobb, ha úgy csinálod, hogy az eb észre se vegye, mivel foglalatoskodsz. Ha ugyanis meglátja a kezedben a fényképezőgépet vagy a telefont, akkor valószínűleg úgyis kíváncsian odamegy majd, és máris lőttek a spontaneitásnak.

 

Ügyelj a megfelelő fényviszonyokra!

 

Egy nagyszerűen elkapott pillanatképet is teljesen el tudnak rontani a rossz fényviszonyok. A vaku használatát érdemes elkerülni, beltéri képeknél használj több, kisebb-nagyobb fényforrást, de ha lehet, válaszd inkább a természetes fényt.

 

Persze a napszak itt sem mindegy. A fotózás szempontjából a felhős, borult idő a legkedvezőbb, hiszen ilyenkor egyenletes, szórt fény van, nincsenek árnyékok. Ha viszont süt a nap, akkor a reggeli vagy a késő délutáni órákat használd ki, mert ilyenkor nem túl erős a fény, és inkább oldalról, mint felülről világít, ami sokkal jobban mutat a képeken. 

 

Légy türelmes, kattintgass sokat!

 

A világ legjobban sikerült állatfotóinak nagy része jól elkapott pillanatkép, és talán nem is gondolnád, hogy a fotós hányszor nyomta le az exponálógombot, mire sikerült egyetlen tökéletes képet készítenie.

 

A digitális fotózásnak köszönhetően ma már semmi akadálya annak, hogy akár több tucat képet is készíts kedvencedről, hiszen így jóval nagyobb az esélye annak, hogy a sok felvétel közt lesz legalább néhány, amire azt mondod, hogy igazán jól sikerült. 

 

De hogy a fotózás ne legyen egyhangú, engedd szabadjára a kreativitásod, és próbálj meg mindig kitalálni valami újat! Tégy néhány mutatós, odaillő tárgyat a háttérbe, öltöztesd a kutyát egy aranyos ruhába, köss szalagot a nyakába, és változtasd a saját testhelyzetedet is, hogy felülnézet helyett például alulról fotózol. 

 

A kész képek közül a legjobbakat érdemes feljavítani némi utómunkával, aztán mehetnek is a közösségi oldalakra vagy a családi archívumba!