Szakadjon ki a mókuskerékből, olvasson szépirodalmat!

A stresszűző olvasás

 

Manapság azt mondhatjuk, hogy szinte mindenki olvas, hiszen a telefonokon keresztül nap mint nap szövegek formájában kapják az emberek az információt. Ám ezek hatása nem ugyanaz, mint egy-egy hosszabb, tartalmasabb szövegnek. Azzal talán mindenki tisztában van, hogy az olvasás bővíti a szókincset, megtanít koncentrálni és fejleszti az analitikus gondolkodást.

 

Azt azonban lehet, hogy csak kevesen tudják, de kitűnő stresszűző módszer is lehet. Egy fárasztó munkanap végén egy jó könyv segíthet elfelejteni a gondokat. Egy jó történetben elmerülve kiszállhat a mókuskerékből, amelyet lehet, hogy egész héten hajtott.

 

A vizsgálatok bebizonyították, hogy akár napi harminc perc olvasás is képes csökkenteni a vérnyomást, a szívritmust és a stresszt. Ha valaki mindezt lefekvéskor, az ágyban teszi, akkor pedig az eredménye a kielégítő alvás lehet. 

 

Az unaloműző szépirodalom

 

A szépirodalomra úgy is lehet tekinteni, mint a legjobb ingyenes szórakozási lehetőségre. Mondhatni a szépirodalom olvasása egyfajta szimulátorként is működik, hiszen a történeteken keresztül akár távoli országokba is eljuthat az olvasó, vagy olyan személyek bőrébe bújhat, akik számára érdekesek. Sőt, a könyvek által még az időutazás is lehetséges.

 

A történelmi regény egy nagyon kedvelt műfaja a szépirodalomnak. Segítségével az olvasó szélesebb perspektívát kap egy adott korról. Van, amelyik valós történetet dolgoz fel, és van, amely csak a korszakba repít vissza. Azt, hogy ki melyiket szereti jobban, egyéne válogatja. 

 

Ennek a műfajnak a segítségével árnyaltabb képet kaphat az olvasó egy-egy történelmi szereplőről, de vigyázni is kell vele, hiszen ez minden esetben csak az írói képzelet, amely a múlt mítoszait dolgozza fel. A valóság egy-egy történelmi szereplő jellemét illetően az idő ködébe vész.

 

Az viszont biztos, hogy egy-egy ilyen regény megírása hosszú kutatómunkát kíván meg az írótól. Ma már magyar szerzőktől is remek történelmi regényeket olvashatunk. Ott van például Fábián Janka, akinek könyveit a Mai-Könyv.hu webáruházában is megtalálhatja.

 

Az olvasás közössége

 

A olvasásról, mint tevékenységről az egyedüllét jut a legtöbb ember eszébe. Pedig a szépirodalom szeretete rengeteg közösségi élményhez is juttathatja az olvasót. Sok helyen működnek könyvklubok, amelyekhez érdemes csatlakozni. Vagy ott vannak az időről időre megrendezett író-olvasó találkozók, ahol lehetőség van személyesen is megismerni a szerzőket. Az országban minden évben megszervezik a Könyvhetet, ahol szintén összegyűlik az irodalomszerető emberek köre. 

 

A szépirodalom tehát nem csak minőségi időtöltésre ad lehetőséget a kezünkbe, hanem társasági, közösségi élményt is képes nyújtani, amelyhez érdemes csatlakozni.