Mindent a kollagénről: típusok, előnyök, források

A kollagén kedvező tulajdonságairól, fantasztikus élettani hatásairól bizonyára hallottál már, de most megtudhatod azt is, miért nélkülözhetetlen a szervezet számára, hiánya milyen problémákat okozhat, hogyan lehet pótolni.

 

Mi is az a kollagén?

 

A kollagén az emberi szervezetben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje, amely a fehérje összetétel kb. 30%-át teszi ki. A csontok, a bőr, az izmok, az inak és a szalagok egyik fő építőköve. Természetes módon képződik, ám termelése az életkor előrehaladtával lassul, ennek következtében a bőr, az izmok, a szalagok, az inak veszítenek rugalmasságukból.

 

Kollagén típusok és szerepük

 

Összesen 16 típusa ismert, ezek közül a négy fő típus:

 

  • -I. típus

A szervezet kollagén mennyiségének 90%-át alkotja, Megtalálható a bőrben, erek falában, inakban, szem szaruhártyájában, fogakban.

  • -II. típus

Ez a típus lazábban tömörített rostokból áll, és az ízületeket párnázó rugalmas porcokban található, hozzájárul az ízületek egészségéhez.

  • -III. típus

Ez a típus támogatja a bőr rugalmasságát.

  • -X. típus

Ez a típus a porcokban is előfordul, és hozzájárul a csontozat fejlődéséhez.

 

Az étrend-kiegészítők hidrolizált formában tartalmazzák a kollagént, aminek hatására az könnyebben felszívódik.

 

A BodySelect Premium Supplements kollagén italporok prémiumminőségű, hidrolizált marhakollagén-tartalommal, hozzáadott E- és C-vitaminnal, hialuronsavval már 11 fantasztikus ízben biztosítják a szövetek rugalmasságát, táplálják a hajat és a körmöt, és pozitívan hatnak az ízületekre. 

 

Milyen tápanyagokkal segítheted elő a kollagéntermelést?

 

Az állati kötőszövetekben (csirkebőr, sertésbőr) található nagy mennyiségű kollagén, így ezek, illetve az ezekből készült ételek fogyasztása bőséges természetes kollagénforrást biztosít a szervezet számára. A kollagéntermelést segíti a megfelelő mennyiségű C-vitamin fogyasztása, ennek legjobb természetes forrásai: a homoktövisbogyó, a csipkebogyó, a fekete ribizli, a paprika, a petrezselyem, a citrusfélék, az eper és a kivi.

 

Ezenkívül a szervezetnek szüksége van jó minőségű fehérjére, amely tartalmazza az új fehérjék előállításához szükséges aminosavakat. A hús, a baromfi, a tenger gyümölcsei, a tejtermékek, a hüvelyesek és a tofu mind kiváló aminosavforrások.

 

A hidrolizált kollagéntartalmú étrend-kiegészítők könnyebben felszívódnak a szervezetbe, és számos probléma megelőzésében segíthetnek.

 

A kollagén étrend-kiegészítők hatása

 

A kollagénbevitel lehetséges egészségügyi előnyei:

 

  • -egészségesebb bőr

  • -egészségesebb ízületek

  • -megnövekedett izomtömeg

  • -megakadályozza a csontritkulást

  • -támogatja a szív egészségét

  • -egészséges bélműködés

  • -egészséges köröm- és hajnövekedés.

 

Adj egy esélyt te is a kollagénnek és élvezd az egészséget és a szépséget, amit kínál neked!