Kiscicák etetése cumisüvegből

Újszülött cicák etetése

 

A kiscicák 4 hetes korukig újszülöttnek minősülnek, azaz speciális igényeik vannak. A megfelelő étel és környezet elengedhetetlen ahhoz, hogy egyáltalán életben maradjanak. Ha nincs meg a számára fontos meleg, akkor könnyen kihűlnek, vagy folyadék híján kiszáradhatnak. Éppen ezért minden aprósággal érdemes az állatorvosnál kezdeni, aki megmondja, hogy milyen korú és állapotú a csöppség. 

 

Amikor cumisüvegből szeretnénk táplálni egy cicát, akkor szükség van a megfelelő tejpótlóra. Ez jellemzően vízből, ásványi anyagokból, fehérjéből, széhidrátokból, zsírokból és persze vitaminokból áll, ami megfelel a pici cicák igényeinek ebben a korban. Nagyon fontos tudni, hogy a tehéntej ebben az időszakban kifejezetten káros a bársonytalpúaknak. 

 

A tejpótláshoz persze megfelelő cumisüveg kell, a hozzá tartozó szerekkel, így a legjobb, ha körülnézünk a Kedvence.hu webáruházban. 

 

Állaguk szerint létezik poralapú tejpótló, valamint előre elkészített is. A porhoz csak egy kis vizet kell adni, de arra ügyelni kell, hogy maximum 48 órára elegendőt készítsünk el előre. A kész tejpótlókat le lehet fagyasztani, így akár később is felhasználhatóak. 

 

Nagyon fontos a táplálék hőmérséklete, így mindenképp hőmérővel kell ellenőrizni azt. Ha mikróban történik a melegítés, akkor csak egy alapos összerázás után kerüljön sor a hőmérséklet ellenőrzésére és figyeljünk arra, hogy egy bizonyos hőfok fölé ne menjen, mert akkor elpusztulnak a vitaminok és ásványi anyagok.

 

Milyen gyakran kell őket táplálni, és hogyan tovább?

 

A természetes folyamat szerint a kiscicák 4 hetes korukig esznek naponta 6-8 alkalommal anyatejet. 1 hetes korukig 3 óránként kell etetni őket még éjjel is, aztán szép lassan le kell redukálni az étkezéseket egészen napi 3-4-re. Mivel etetés során könnyen levegő kerülhet a cica gyomrába, így mindig szükséges egy kis büfiztetés, akárcsak a csecsemőknél. 

 

Ha elérte a 4 hetes kort, akkor nyugodtan elkezdődhet a leválasztás, azaz ideje, hogy megismerkedjen a cica a szilárd eledellel.

 

Amennyiben hasmenést vagy székrekedést tapasztalunk a cicánál, úgy mindenképp állatorvoshoz kell fordulni, mert lehet, hogy a táplálás során csúszott hiba a gépezetbe, de az is lehet, hogy nem stimuláljuk megfelelően a dolga elvégzésére. 

 

Mivel a cicák szeme az első két hétben nincs nyitva, és utána is nagyon homályosan látnak, így nagyon érzékenyek az érintésre és a szagokra. Mindenképp érdemes kiemelt hangsúlyt fektetni a cica érzelmi szükségleteire.