Szénanátha, allergia, megfázás – kezelés illóolajokkal

A természet e csodás adományait azonban mindig nagy gondossággal szabad csak alkalmazni, nehogy ők maguk váltsanak ki nemkívánatos hatásokat. A kezelési előírásokat – hígítási arány, alkalmazási mód – mindig szigorúan be kell tartani. 

 

Mi is az allergia?

 

Az allergia lényegében egy téves immunválasz, mellyel szervezetünk reagál az őt ért kellemetlennek érzékelt hatásra. Olyan anyag ellen kezd el ekkor védekezni, mely egyébként ártalmatlan rá, és az egészséges emberek számára különben nem okoz semminemű kellemetlenséget vagy tünetet. Ilyen tünetek lehetnek a kiütések, a különböző foltok a bőrön, légszomj és akár még a nehézlégzés is, valamint hasmenés és hányás. Igazán súlyos esetben még anafilaxiás sokk is jelentkezhet.

 

Hogy enyhítsük a tüneteket, szerencsére bevethetünk igen sok illóolajat. Ezek enyhíthetik a gyulladást, a lázat, a bőrtüneteket, és mérsékelhetik az orrfolyást és a köhögést is. Áldás lehet ez a tünetekkel terhes időszakokban. 

 

Illóolajok a kellemetlen tünetek enyhítésére

 

Az 1,8-cineone, mely az eukaliptuszolaj fő komponense, bizonyítottan nyákoldó, fájdalomcsillapító és antiszeptikus hatású. A magas cineoltartalmú olajok a fertőző légzőszervi megbetegedések esetén lehetnek hatásosak. A terpinén-4-ol az antihisztamin ellen lehet eredményes. A teafa- és a szerecsendió-olaj fő alkotóeleme, de tartalmazza az eukaliptusz és a sok levendula olaja is.

 

A ketonok - a meton, karvon és a kámfor - több illóolajban megtalálható. Tisztítják a légutakat és enyhíthetik a kellemetlen légúti tüneteket. Tartalmazza a bazsalikom és a rozmaring olaja is. Ha az allergia kellemetlen tüneteinek enyhítéséről van szó, érdemes a különböző illóolajok vegyítésével is próbálkozni. 

 

Jól bevált szerek az allergia kezelésében

 

Az EssentialHeal weboldalán nagyon érdekes írásokat találhatunk a különféle olajok használatáról, köztük az allergia kezeléséről is.

 

Gyulladások ellen például nagyon hatékonynak bizonyult a tömjén, a borókabogyó és a cédrusfa olaja. Az első remek gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító. Sok típusa ismert és mindnek egyedi extra tulajdonságait írták már le. A borókabogyó olaja segíti a szervezetet megszabadulni a nemkívánatos anyagoktól. A cédrusfa olaja pedig a kellemetlen bőrtünetek esetén lehet gyógyír.

 

Antihisztamin hatású például a német kamilla- vagy a teafaolaj. Ha a légúttisztítás a cél, leggyakrabban az eukaliptusz vagy a borsmentaolaj jut eszünkbe, pedig még számos remek illóolajat bevethetünk.