Barkácstippek kezdőknek - mire van szükség az induláshoz?

Tökéletes kikapcsolódás az elmének, kellemes fizikai igénybevétel a testnek. Nem csoda, ha egyre többen akarnak belevágni. Mai cikkünkben az induláshoz hoztunk pár tippet, avagy mire lesz szüksége a kezdő “barkácstanoncoknak”?

 

Munkaasztal a megfelelő helyen

 

Ez legyen az első dolog, amiről gondoskodunk. Hiszen addig nem kezdődhet a munka, amíg nincs meg hozzá az ideális helyszín. A padlón kuporogva dolgozni meglehetősen kényelmetlen, ezért egy asztalra mindenképp szükségünk lesz.

 

Ami fontos, hogy ez az asztal legyen masszív és stabil, ne billegjen, és bírja el a nagyobb súlyú alapanyagokat vagy szerszámokat is. A felülete ne legyen kényes, könnyedén karcolódó, hiszen a barkácsolás nem arról szól, hogy minél jobban megkíméljük a munkaasztalunkat. Az alapanyagát tekintve lehet strapabíró műanyagból, fémből vagy akár fából is.

 

Mindemellett az is lényeges, hogy hol helyezzük el: benn a házban nem ajánlott barkácsolni (még külön szobában sem), hiszen a munka nagy valószínűséggel sok porral és kosszal jár majd. Célszerűbb a fészerben helyet találni az asztalnak, ennek híján pedig a garázsban vagy akár egy kerti pavilon alatt, a szabadban. 

 

Alapvető kézi és elektromos szerszámok

 

Mivel a barkácsolás nem puszta kézzel történik, ezért mindenképp szerezzünk be néhány olyan szerszámot, melyet biztosan gyakran fogunk használni. 

 

A hagyományos, kézi eszközökből kalapácsra, vésőre, csavarhúzóra, különböző fogókra, vízmértékre, ragasztópisztolyra és persze egy megbízható fűrészre lesz szükségünk. 

 

Ez utóbbit ráadásul nem csak a barkácsolás során, hanem például a kerti munkákhoz is tudjuk használni, ezért érdemes egy minőségi darabot választani. Az M Tools kertészeti áruházban kapható Spear&Jackson kézi fűrészek éles pengével, kézreálló markolattal és kimagasló vágási teljesítménnyel rendelkeznek, így a kertben és a fészerben is jó hasznukat vehetjük. 

 

Az elektromos kézi szerszámok tekintetében pedig kezdésként elég lehet egy fúrógép, egy sarokcsiszoló, egy csavarozógép, esetleg egy körfűrész. A “szerszámpark” a későbbiekben természetesen bármikor bővíthető. 

 

Védőfelszerelés

 

Ha már megvan a munkaasztal és a szükséges szerszámok is, még mindig nem kezdhetjük el a munkát, hiszen a saját biztonságunkról is gondoskodnunk kell! Az apróbb feladatokhoz persze nem muszáj tetőtől talpig munkavédelmi ruhába öltözni, de soha ne álljunk neki barkácsolni zárt bakancs, hosszúnadrág és védőkesztyű nélkül! 

 

A munka jellegétől függően ezeken felül szükség lehet még védőszemüvegre, pormaszkra, fülvédőre, ha pedig hegesztünk, akkor az ehhez való speciális kötényre, illetve hegesztőpajzsra is.