Amit a vitaminokról tudni akarsz

Amire a szervezetnek szüksége van 

 

Tehát kezdjük is az elején. Vitaminra mindenkinek szüksége van ahhoz, hogy egészséges és erős legyen az immunrendszere. Persze a mennyiség közel sem mindegy, de ezt minden esetben az aktuális életkor, aktivitás és még számos más tényező határozza meg. Tehát más és más a szükséges minőség és mennyiség csecsemőkorban, kisgyermekkorban, serdülőkorban, ifjúkorban, felnőttkorban, változókorban, időskorban és öregkorban. 

 

Természetesen ma már nem elég az, hogy nagy mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, mivel már a bennük lévő vitaminmennyiség is megváltozott, nem is beszélve arról, hogy milyen lett a minősége. Éppen emiatt van szükség a különböző vitaminkészítményekre, melyek segítenek abban, hogy legalább a szükséges mennyiséghez hozzájussunk. 

 

Biztos te is hallottál már arról, hogy a vitaminokat túl lehet adagolni, de amennyiben észszerű kereteken belül használod őket, akkor ettől nem kell félned. 

 

Vízben, zsírban oldódó vitaminok

 

A vitaminokat alapvetően két csoportra bontjuk, a vízben és zsírban oldódóakra. Zsírban oldódik az A-, D-, E- és a K- vitamin, míg vízben az összes többi, azaz például a B-, a C-vitaminok. A vízben oldódó vitaminok előnye, hogy nem lehet őket túladagolni, mivel az a mennyiség, amit a szervezet nem képes feldolgozni, vizelet formájában távozik. A zsírban oldódóakra jobban kell figyelni, mivel ebben az esetben már jóval nagyobb az esély a túladagolása. 

 

A kor előrehaladtával vannak különböző betegségek, melyek kialakulásának veszélye jóval nagyobb, mint a 20-as, 30-as évek alatt. 

 

D-vitaminra mindenkinek szüksége van, de vannak időszakok, főleg az őszi-téli hónapokban, amikor a legtöbb esetben tablettákkal kell pótolnunk a kieső napfényt. 50 év felett pedig fokozottan figyelni kell a bevitelre, ami átlagban napi 400 NE D-vitamint jelent.

 

Az E és a C-vitamin szintén elengedhetetlen, de főleg a rákmegelőző hatásainak fényében. Ezek jelentős részéhez hozzájuthatunk táplálékból, mint például citrusfélék vagy éppen olajos magvak formájában. 

 

A-vitamint leginkább tojás és máj segítségével vihetünk be, amiből meglehetősen sok kell, hiszen a férfiaknak napi 3000, míg a nőknek napi 2500 NE szükséges. 

 

A terhesség egy ugyanilyen vitaminigényes állapot, hiszen a magzat fejlődése jelentős készleteket von el az anya szervezetéből, amiket minden esetben után kell tölteni.