Tippek az operációs rendszer kiválasztásához

Ha számítógépről van szó, akkor az élen egyértelműen a Windows rendszerek járnak. A legújabb a 11-es verzió, de érdemes váltani az előzőről?

 

Az elmúlt 30 év meghatározó szereplője

 

A Windows rendszerek ma már egyszerűen beszerezhetőek például a Szoftver24.hu operációs rendszer kínálatából. Elég egy kulcs, és máris használatba vehetjük a saját oprendszerünket. Ahhoz azonban, hogy ide eljussunk több évtizedre volt szükség. 

 

A történet még bőven az 1980-as években kezdődik, amikor az első rendszerek megjelentek. Az idősebbek számára még ismerős lehet a DOS kifejezés, az igazi áttörést azonban a Windows 95 hozta el. Ez volt az első, széles körben is használható operációs rendszer, amit kifejezetten az átlag felhasználóknak készítettek.

 

Ezt követte a Windows 98, majd elérkeztünk egy újabb mérföldkőhöz, amit a Windows XP jelentett. Ezt a változatot a mai napig több ország állami intézményében is használják mind a mai napig, mivel a régebbi számítógépeken is könnyedén elfut. 

 

Természetesen a fejlődés nem állt meg, és a következő nagy fejlesztést a Windows 7 jelentette. Ami után rövid időn belül elértünk a ma használt egyik legújabb verzióhoz, a Windows 10-hez. Ezt hivatott leváltani az elkövetkező években a Windows 11, de vajon érdemes minél hamarabb váltani? 

 

A Windows 10 is természetesen megfelel a felhasználók többségének. Általában az, aki ezzel a verzióval rendelkezik, idővel kapni fog egy értesítést, hogy lehetősége van frissíteni az új változatra. Aki ezt nem kapja meg, annak a számítógépe nem felel meg a szükséges rendszerkövetelményeknek.

 

Windows 11 esetén az alábbi rendszerkövetelményeknek kell megfelelni:

  • -Processzor: 1 GHz-es vagy gyorsabb

  • -RAM: 4 GB

  • -Tárhely: Minimum 64 GB

  • -Videokártya: DirectX 12 kompatibilis

 

Mikor jó választás a Windows 11?

 

Egyáltalán miért érdemes váltani? Például azért, mert a Windows 10 támogatása hamarosan, 2 év múlva meg fog szűnni. De a legmodernebb megoldásokkal is a Windows 11 rendelkezik. Sokkal biztonságosabb, és a mai követelményeknek is jobban megfelel. Természetesen ha csak játékra, böngészésre, filmnézésre vagy adminisztrációs munkára használjuk a számítógépet, akkor egyáltalán nem fontos vagy sürgős a váltás.

 

Viszont ha olyan munkát végzünk, ahol fontos a biztonság, és szükség van a legmodernebb eszközökre, funkciókra, akkor érdemes minél hamarabb váltani. Az új laptopok, számítógépek vásárlása során már Windows 11 van feltelepítve alapból a gépre.

 

Pro vagy Home? Van különbség?

 

Függetlenül attól, hogy Windows 10-ről vagy 11-ről van szó, mind a kettőből két verzió érhető el: Home és Pro. A Home verziót otthoni használat, játék vagy átlagos felhasználás esetén ajánlott feltelepíteni. A Pro változat sokkal biztonságosabb, plusz funkciókkal van ellátva. A Home verzióról lehetséges váltani a Pro-ra, de fordítva ez a folyamat nem működik.