Ó, azok a fránya hormonok!

Mi zajlik a testben?

 

A változókor környékén kiemelten fontos a megfelelő életmód kialakítása, ezzel együtt a tudatos, kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres testmozgás bevezetése a mindennapokba. Ebben az időszakban még lényegesebbé válik, hogy minden esszenciális tápanyagot megadjunk a testünknek, amelyekre szüksége van az optimális működéshez. Ilyenkor nagyobb szerepet kaphatnak a táplálékkiegészítők, melyek elérhetőek a Toman Diet webshopjában is. Fogyasztásukkal hozzájárulhatunk ahhoz, hogy még a menopauza idején se szenvedjen hiányt semmiből a szervezetünk, és biztosítsuk azokat az összetevőket, amelyek segítenek a változókori tünetek enyhítésében.

 

De mi történik a testünkkel? A perimenopauza kezdetén ösztrogéntúlsúly, az idő múlásával pedig ösztrogénhiány léphet fel. A két jelenség sokszor igen gyorsan váltakozik vagy éppen keveredik, és az figyelhető meg, hogy egyszer a hiányállapotra jellemző hőhullámok törnek ránk, míg pár nap múlva a túlsúly kapcsán jelentkező mellfeszülést vagy fejfájást érezhetjük.

 

Az ingadozást a számok is alátámasztják, ugyanis alkalmanként kiugró értékeket vesz fel a serkentő hormon, az FSH. Ennek hatására a petefészekben nagy mennyiségű ösztrogén keletkezik, a sárgatest hormonból viszont kevés lelhető fel, ebből kifolyólag létrejöhetnek vérzészavarok.

 

Jellegzetes tünetek

 

Valószínűleg mindenki átélte már a menstruációval vagy az azt megelőző pár nappal járó tünetegyütteseket, amelyek a változás kezdetén össze-vissza és esetenként súlyosabb formában is megjelenhetnek.

 

A testet érintő panaszok közé tartozik a fejfájás, mellfeszülés, puffadás, alhasi fájdalom vagy olykor súlygyarapodás, melyek a diszkomfortérzetből adódóan megnehezíthetik a hétköznapokat. Olyan intenzívek is lehetnek, hogy akár gátat szabhatnak a teendőink elvégzésének.

 

A hangulati tünetek sem maradnak le a palettáról. Gyakori az ingerlékenység, szorongás, feszültség, esetlegesen csökkent érdeklődés a megszokott, kedvelt időtöltések iránt, vagy szembesülhetünk a lehangoltság érzésével is. Az étvágy szintén megváltozhat, ránk törhet a “szénhidrátéhség”.

 

Van megoldás!

 

A testmozgás és a megfelelő étkezési rutin igény szerint étrend-kiegészítőkkel támogatva megalapozhatja a jóllétünket a változókor küszöbén is. Részesítsük előnyben a magas rosttartalmú ételeket, az olajos magvakat és a teljes kiőrlésű termékeket.

 

Igyekezzünk kerülni a túlzott cukorfogyasztást és a finomított szénhidrátokat. Törekedjünk a bélflóránk állapotának támogatására, hogy az képes legyen magas minőségű tápanyagokat előállítani számunkra. Továbbá elengedhetetlen az elegendő folyadékfogyasztás és a pihentető alvás! Némi odafigyeléssel valóban megkönnyíthetjük az életmódváltást és a menopauza éveit.