Mosási kisokos – mikor mit használjunk?

Szerencsére a gyártók mindig feltüntetik a tudnivalókat a dobozokon, de ha a netről vásárolsz, akkor kényelmesen el tudod olvasni a termékleírásokat is. A nagy webáruházakban mind beszerezhetők online is a mosószerek.

 

Figyelj azonban, mit választasz, mert a Pepita.hu mosógép kínálatában is találsz olyan készüléket például, ahol kimondottan a gyártó gépéhez való mosógélt ajánlatos használni! Ezekre is külön kitérünk a cikkünkben.

 

A fehér ruhák mosása

 

A fehér ruhákhoz általában mosópor az ajánlott, hiszen ebben a szerben fehérítőanyagok is találhatók. Ugyanebből az okból kifolyólag viszont színes ruhákhoz inkább gélt vagy mosókapszulát használj.

 

A por egy hagyományos mosószer, amely talán a legolcsóbb mind közül, nagyon hatékony a folteltávolításban. Különösen a sárfoltok, az iszap vagy a fűfoltok esetében célszerű bevetni – kisgyermekes családok esetében tehát kötelező.

 

A fehér ruhákon gyakran megjelennek az izzadságfoltok is, ezt a legkönnyebben úgy tudod kezelni, ha a ruha felületét bedörzsölöd citrommal, majd leöblíted és folteltávolítót is használsz a mosáshoz.

 

Ha szépen kiöltöztél egy ünnepségre, ahol finom pörköltet is felszolgáltak, és te leetted magad, akkor mindenképp zsíroldó hatással is rendelkező folteltávolítóval próbálkozz, sokan mondják, hogy a mosogatószer is jó. A mosást követően tedd ki a napra a ruhát száradni, ez is sokat segíthet a folt eltávolításában.

 

A színes ruhák mosása

 

A színes ruhákhoz a többség mosógélt használ, ami igen jó ötlet. A gél előnye a porral szemben, hogy nem fakítja a színeket, ráadásul hidegebb vízben is fel tud oldódni maradéktalanul. A gyártó utasításait követve 30 vagy 40 fokon mossuk leginkább a textileket, általános szabály, hogy kb. 50 ml-nyi mosógél elég 4-5 kg ruhához.

 

Az adagolást azonban befolyásolhatja a víz keménysége is, illetve a ruhadarabok szennyezettsége. Nem mindig könnyű eldönteni, mennyi gélt öntsünk hát a tartályba. Ezt a problémát oldja meg például a Pepita.hu marketplace mosógép kínálatában is megtalálható Bosch gyártmány, amely i-Dos funkcióval is rendelkezik.

 

Vannak más márkák is, ahol rendelkezésre áll ez a lehetőség: előre be kell tölteni több liternyi mosógélt a tartályba, az okos mosógép pedig minden mosás alkalmával annyit használ fel ebből, amennyi szükséges. Kérdezzünk rá azonban, kötelező-e a gyártó által javasolt mosószert használnunk. Az ügyfélszolgálat munkatársai tudnak ebben segíteni.

 

A kényes ruhák, babaruhák mosása

 

Vannak olyan textilek, amelyek mosására különös figyelmet kell fordítani: selyemblúzok, sportruházatok, babaruhák. A port ebben az esetben kerüljük, speciális mosószert alkalmazzunk.

 

A fent említett webáruházban is kaphatók például szenzitív mosógélek babaruhákhoz, öblítőkkel egyetemben. Érdemes itt is a leírásokból tájékozódni a használatot illetően.