Minőségi fényt szeretnél? Akkor ezekre érdemes figyelned!

A minőségi fény elérhető

 

A minőségi fény létrehozása nem jelenthet gondot. A gyártók egyre több olyan információt osztanak meg velünk a fényforrásokkal kapcsolatban, amelyek segíthetnek az ideális fényviszonyok megteremtésében. Az Alkonylámpa mennyezeti lámpáiról is sokat megtudhatunk a csomagolásról, ezen adatok pedig elvezethetnek bennünket a minőségi fényekhez.

 

Legyen szó akár fényforrásokról vagy beépített fényforrásokkal rendelkező LED-es lámpákról a termékleírásban és a csomagoláson nemcsak a kötelezően előírt energiacímke található meg. Emellett ugyanis egyre több olyan mérőszámmal találkozhatunk, ami segít az eligazodásban.

 

Mi az az állítható színhőmérséklet?

 

A CCT jelzéssel ellátott fényforrásoknak állítható a színhőmérséklete, így egyetlen fényforrás képes több felhasználási területet is lefedni, ezzel az aktuális napszakhoz vagy a hangulathoz igazodva.

 

A színhőmérséklet alapján három kategória létezik: a meleg fehér, a természetes és a hideg fehér fény.

 

  • -2700 és 3500 Kelvin között meleg fehér fényről beszélünk - ez sárgás, narancsos fény, ami támogatja a pihenést, az ellazulást, a kikapcsolódást. Leginkább a nappaliba, a gyerekszobába, valamint a hálószobába alkalmas.

 

  • -A természetes fehér színhőmérsékletű fény áll a legközelebb a nappali fényhez, értéke 4500 és 6500 Kelvin közötti. Ez alkalmas a munkához, tanuláshoz, hiszen segíti a koncentrációt és az éberséget.

 

  • -A hideg fehér fények 6500 Kelvinnél magasabb színhőmérsékletűek, kékes árnyalatuk otthon még zavaró is lehet, elsősorban ezért az ipari helyiségekben vagy egészségügyi intézményekben használják.

 

Mi az a színvisszaadási index?

 

A színvisszaadási index egy 0 és 100 közötti skálán méri a LED-es izzók színvisszaadásának a napfényhez való hasonlóságát. Ez minél magasabb, annál valósághűbbnek tűnnek a színek a fényforrás általi megvilágításban. A napfény CRI-értéke 100, ami megközelíthető a LED-es fényforrások által, de elérni még nem sikerült. Viszont a 90-95 körüli CRI-index már nagyon jónak számít.

 

Különös jelentősége az otthonunkban a konyhában, az étkezőben, a fürdőszobában lehet a minél nagyobb színvisszaadási indexű fényforrásoknak.

 

Mi az a káprázási érték?

 

A káprázási érték az a kellemetlen, vibráló érzés, amit erős napsütésben, világos felületek közelében érzékelünk. Ugyanez a jelenség túlságosan intenzíven bevilágított helyiségekben is előfordulhat.

 

Az 5-40 közötti skálán mozgó UGR káprázási mutató esetében a kis érték kis csillogást, a nagyobb érték nagyobb, a szemünk számára kellemetlenebb káprázást okoz. Ennek következményeként előfordulhat szemfáradtság, a koncentrációcsökkenés, ingerlékenység, fejfájás.

 

Ha te is minőségi fényeket szeretnél, akkor figyelj a fentebb felsorolt mutatókra!