Minden, amit a kávéról és a kávézásról tudni kell

Dióhéjban a kávéról

 

A kávé a Coffea arabica és a Coffea robusta terméséből tevődik össze, a kávé, mint ital színvonalát pedig az összetevők minősége, a pörkölés és az elkészítés módja adja meg. Az éves termés eltérő, a mennyiséget tekintve is, így az egyenletes, pörkölt kávé minőséget csak keveréssel lehet elérni. 

 

A kávécserjék igen magas csapadékmennyiséget kívánnak, 15-24 fok körüli állandó hőmérsékletet, és míg az arabica csak a 900 méter feletti termékeny talajt kedveli, addig a robusta az ellenpéldája, az e magasság alatti, trópusi síkságokon terem. 

 

Ma, ha a kávétermelő országokat nézzük, akkor világviszonylatban Brazília áll az első helyen, őt követi további kiemelkedő kávétermelő országként Vietnám, Kolumbia és Indonézia. Az biztos, hogy a világ minden pontján fogyasztási vagy luxuscikként, de jelen van a kávé. 

 

Kávézás a kezdetektől napjainkig 

 

Sokszor mondják, minden nagy felfedezés egy véletlennek köszönhető, és ez a véletlen gyökeresen változtatja meg a világot. A kávé élénkítő hatásának felfedezése is egy ilyen véletlenhez, legendához kötődik, mely szerint egy etióp pásztor vette észre, hogy ha a kecskéi a piros kávébogyókat fogyasztják, sokkal élénkebbek lesznek. 

 

A kávétermesztést azonban csak jóval később, a 15. században kezdték el Jemenben, illetve az első csésze kávét még egy évszázaddal később Etiópiában készítették. A kávéfogyasztás azonban a következő évszázadban meghódította az egész arab világot, majd a hódításokkal terjedt tovább Európa-szerte. 

 

Az első kávéház Isztambulban nyílt meg, majd Európában közel egy évszázaddal később Velencében nyitotta meg kapuit a La Bottega del Caffé. Amerika még később fedezte fel magának a kávézás örömeit, mindössze 1773 után kezdett szélesebb körben elterjedni a kávéfogyasztás, ráadásul az amerikai kávé közel sem olyan zamatos. Kivételt képez üde színfoltként a világ egyik legnagyobb kávézólánca, a Starbucks, amelynek igen magas a minőségi követelményrendszere. 

 

Manapság a kávéfogyasztás mindenütt jelen van, és ha otthon egy jó kávédaráló vagy kávéőrlő rendelkezésre áll, mint amilyet a Kávégép Bolt kínálatából beszerezhetünk, akkor garantáltan élvezet lesz bármikor a kávézás.

 

A kávéfogyasztás élettani hatásai

 

A kávéfogyasztás nem csak élvezet és nem keveseknél a napi rutin része, hanem rendkívül jótékony hatást fejt ki a szervezetre is józan mértékű fogyasztás mellett. 

 

Legnépszerűbb a reggeli kávé és az ebédet követő fogyasztása, mivel serkenti a központi idegrendszer működését, tágítja az ereket, és növeli az agyunk oxigén- és tápanyagellátását egy időre. Vizelethajtó hatása révén a veseműködést is élénkíti, ezt azért jó, ha sosem felejtjük el!