Milyen a jó kutyatáp?

A táplálkozás hozzájárul a kutyusok egészségi állapotához, ezért fontos, hogy a megfelelő étrenddel biztosítsd számára a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. Ehhez elengedhetetlen a jó minőségű állateledel.

 

Mire figyelj a csomagoláson?

 

Természetesen az összetevőkre. Először is azt fontos tisztázni, hogy annak ellenére, hogy a kutya ragadozó állat, nem csupán húst fogyaszt. Ha csak azt kapna, nem jutna hozzá számos olyan vitaminhoz, amire szüksége van az egészséges fejlődése érdekében. Azonban nem mindegy, hogy a hús mellett mit kap még, ezért minden esetben nézd meg jól, hogy mit veszel meg a kutyádnak eleségül.

 

Ha a kutya tápanyagszükségletét egy piramisban szeretnénk ábrázolni, akkor a piramis alján a víz lenne, hiszen ez az alapvető szükséglete, ezért a házi kedvenced előtt mindig legyen ott a friss és tiszta ivóvíz. A piramis középső részét alkotják a fehérjék, a szénhidrátok, a zsírok és olajok, valamint a rostok. Végül pedig a piramis csúcsaként jelennek meg a vitaminok és ásványi anyagok. A megfelelő kutyatápnak ezeket kell biztosítania.

 

Egy jó minőségű táp a hús mellett tartalmaz gabonát, élelmi rostot, zöldséget és gyümölcsöt is. Ezek mind megfelelő formában kell, hogy belekerüljenek az eledelbe, mert ellenkező esetben a kutya nem tudja megemészteni és feldolgozni. Ennek az a következménye, hogy annak ellenére, hogy a táp tartalmazza, mégsem jut hozzá a számára szükséges tápanyagokhoz és vitaminokhoz. Ezért olyan eledelt érdemes választani, amelynek 18-38%-a nyersfehérje, 8-20%-a nyerszsír, 4-10%-a nyershamu, 2-4%-a pedig nyersrost, ugyanis egy felnőtt kutya esetében ez az összetétel fedezi leginkább a napi tápanyagszükségletet.

 

Az, hogy száraz vagy nedves tápot, azaz konzervet választasz a kutyádnak, ilyen szempontból nem igazán fontos. Egy jó minőségű száraztáp ugyanúgy képes biztosítani a szükséges tápanyagot és vitaminokat, mint a konzerv. Annyi a különbség, hogy a száraz táp mellett még több vizet iszik a kutyád, hiszen annak alacsony a víztartalma.

 

Milyet ne?

 

Olyan tápot semmiképp se vegyél meg, amelyen nem szerepelnek az összetevők, hogy miből készült, illetve az, hogy mit milyen arányban tartalmaz. Szintén legyen tiltólistás az is, amelyen nincs feltüntetve a szavatossági idő és az etetési mennyiség.

 

Érdemes elkerülni az alacsonyabb minőségű termékeket is – a hipermarketben kapható tápok és konzervek többsége ilyen – mert azok különböző egészségtelen adalékokkal és ízfokozókkal érik el, hogy a kutya számára ízletes legyen az eledel.