Kemény vagy puha sekli: melyiket válasszuk a csörlőhöz?

Most megmutatjuk azt, mi a különbség a fémből és a kötélből készült sekli között, és hogy melyik milyen helyzetben ideális. Valamint azt, hogy hogyan választhatjuk ki az igényeinknek megfelelő alkatrészt.

 

Mire használjuk a seklit csörlőzés során?

 

A Maconwinch webshop seklik és egyéb fontos kiegészítők terén is széles kínálattal várja az érdeklődőket. Ezek közül a sekli a csörlőhöz tartozó felszerelés egyik legfontosabb része. Feladata a munka során a rögzítési pontnál lévő favédő heveder és a kötél végén található horog összekötése. Ebből adódóan hatalmas erőhatásokat kell elviselnie.

 

Ennek köszönhető, hogy leggyakrabban fémből készült seklikkel találkozunk. Az elmúlt időszakban azonban megjelentek a puha kötélseklik is, amelyek sok esetben jobb megoldást jelentenek a kemény, fémből készült társaiknál. Az, hogy melyik megoldást választjuk, általában felhasználási igényeinktől függ.

 

Mikor jó a fém sekli használata?

 

Mivel a sekliknek nagy terhelést kell elviselniük, így nem meglepő, hogy a piacot évtizedek óta a fémből készült megoldások uralják. Ezeket úgy tervezték, hogy bármilyen körülmények között képesek legyenek helytállni és gond nélkül használhassuk őket bármilyen váratlan szituációban is.

 

Egyetlen hátrányukat talán a méret és a súly jelenti. A fém eszközök meglehetősen nagyok és nehezek, ebből adódóan pedig a tárolásuk és a cipelésük egyaránt megterhelő lehet. Használat közben sok energiát képesek elnyelni, összességében tehát nem meglepő, hogy sok felhasználó kényelmesebb, mégis megbízható alternatívát szeretne velük szemben választani.

 

Miért jó a kötélből készült sekli?

 

A puhább, kötélből készült darabok legnagyobb előnye könnyű súlyukban és rugalmasságukban rejlik. Nagy szakítószilárdsággal

rendelkeznek, súlyra mégis könnyebbek a hagyományos a fém társaiknál. Szintén univerzális megoldást jelentenek azonban és a legtöbb hétköznapi csörlős művelet során alkalmazhatók.

 

Használatuk is jóval egyszerűbb, hiszen nincs szükség biztosítótűre. A rögzítésről egy hurok és egy csomó gondoskodik, melyeket egyszerűen össze kell fűzni. Ez lényegesen praktikusabb és gyorsabb megoldást jelent. Hátrányuk a szintetikus kötélhez hasonlóan az, hogy a tartósság és terhelhetőség terén elmaradnak a fém megoldásoktól, ráadásul sérülékenyebbek.

 

Melyik megoldást válasszuk?

 

Az, hogy melyik megoldás mellett döntünk, leginkább céljainktól függ. Kisebb volumenű munkák esetén, például hétköznapi feladatokhoz és alkalmi autómentéshez jó döntés a kötélsekli, hiszen könnyű és egyszerűen használható.

 

A nagyobb feladatokhoz és a rendszeres, csörlővel történő munkavégzéshez azonban érdemes a fém változatok mellett dönteni. Ezek ugyanis jóval strapabíróbbak és extrémebb körülmények között sem sérülékenyek.