Kell-e aggódnunk, ha repedést látunk a falon?

Szerencsére a legtöbb esetben nincs okunk kétségbeesni, ugyanis sok esetben csupán hajszálrepedésről van szó, attól pedig nem kell tartanunk. Ezt a “hibát” a nem megfelelő vakolat okozza. Ez esetben könnyen megoldhatjuk a dolgot azzal, hogy leporoljuk, majd újravakoljuk az adott falrészt, a munkához pedig a MesterekFutára vakolat kínálatából választunk egy megfelelő minőségű vakolóanyagot.

 

Mikor van félnivalónk? Melyek azok a repedések, amik komoly problémát jeleznek, és azokat hogyan vehetjük észre időben? Mi a teendőnk olyankor? Ezekre a kérdésekre hoztuk el most a válaszokat.

 

Melyek azok a repedések, amikre oda kell figyelnünk?

 

Mint ahogy azt már említettük, a hajszálrepedések nem jelentenek különösebb problémát azonkívül, hogy esztétikailag zavaróak lehetnek. Idesoroljuk az 1 mm-es vagy annál is vékonyabb, mélység nélküli vonalakat. Ezek lényegében bárhol megjelenhetnek a falon.

 

Amennyiben viszont az általunk észlelt repedések 1 mm-nél vastagabbak, akkor azokra már oda kell figyelnünk. Nem biztos, hogy problémát fognak okozni, de nem lehet kizárni ezt az eshetőséget. Ha azt vesszük észre, hogy elkezdenek terjedni, mélyülni és nő a szélességük, akkor mindenképp érdemes hívni egy szakembert, aki megnézi őket.

 

Ha a plafonon vesszük észre a repedéseket a gerenda vonalánál, akkor megint csak nincs félnivalónk, az ugyanis természetes jelenségnek tekinthető. Ezeket általában a hőmérséklet-ingadozások okozzák. Természetesen ez esetben is igaz, hogy ha nő a repedés, akkor keresni kell egy statikust, akitől szakszerű véleményt fogunk hallani.

 

Amikor komoly baj van…

 

Ha a látott repedések szélessége eléri az 1 cm-t, akkor az bizony komoly bajt jelez! Ha pedig még ennél is nagyobbak, akkor könnyen meglehet, hogy a ház, amiben élünk, életveszélyes. Ilyenkor azonnal ki kell hívni a szakembert, de a legjobb, ha a hivatalos állásfoglalásig - illetve amíg a probléma meg nem oldódik - el is költözünk otthonról. 

 

A repedések iránya is árulkodó

 

Nemcsak a repedések vastagsága, mélysége mond el sokat a probléma mértékéről, hanem azok iránya is. A vízszintes repedésekről azt kell tudni, hogy viszonylag ritkán jelennek meg, de ha ez megtörténik, akkor komolyan kell venni őket, ugyanis hibás alapra utalhatnak. 

 

A függőleges és az átlós repedések gyakoribbak, és nem biztos, hogy bajt jelentenek, de azért nem árt figyelni őket, mert azt is jelezhetik, hogy az épület valamely része megsüllyedt.

 

Látható tehát, hogy a falon megjelenő repedéseket sok minden okozhatja. Van, amikor nem kell aggódnunk és van bizony olyan helyzet is, amikor nem aludhatunk nyugodtan. A legtisztább az, ha szakemberhez fordulunk, aki elmondja, hogy van-e félnivalónk, és ha igen, akkor hogyan oldható meg a probléma.