Jön a tavasz, hasznos tartozék a kertben egy benzines fűkasza!

A kertrendezésnek az egyik kedves vagy éppen nem mindenkinek népszerű kötelezettsége a fűnyírás, de vannak olyan területek, ahová nem ajánlatos fűnyíróval bemenni vagy pedig nem is lehet. Ezekre a helyekre a legjobb választás a benzines fűkasza.

 

Elektromos vagy benzines fűkaszát válasszunk?

 

A Bonus Shop benzines fűkaszái részletes választékot nyújtanak, de mi van, ha valaki elektromosat szeretne vásárolni? Mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai. A benzinmotoros sokkal zajosabb, mint elektromos társa, így nagyvárosi környezetben, ahol nem szoktak annyira hozzá a fűkasza hangjához, ildomosabb inkább elektromosat választani.

 

A benzinmotoros fűkasza, ahogy a neve is mutatja, benzinnel működik, így nincs szükség kábelekre, ezért a hatótávolsága szinte végtelen. Ugyanakkor választhatunk akkumulátorral használható eszközt is, ahol szintén nem kell magunk után vonszolni a kábeleket.

 

A benzines fűkaszák típusai

 

A fűkasza egy olyan kellék, amely minden kerttulajdonos fészerében jelen kell, hogy legyen, annyira praktikus és sokoldalú felhasználású. Részt vesz a gyomirtásban, a nehezebben megnyírható cserjék ritkításában, és olyan keskeny területek elrendezésében, ahová más nagyobb kerti szerszámgépek nem férnek be. Ilyenformán fűkaszával tudjuk lenyírni a füvet a házunk előtti kis sávokban vagy pedig a kerítés mellett.

 

A fűkaszák árát a márka mellett a teljesítményük és a kiegészítőik mennyisége határozza meg. A 25 cm3-esnél nagyobb teljesítmények már a terjedelmesebb udvarok kísérői, és ha valaki kipróbálta használatukat, bizony nem fog utána már egyhamar lemondani róla. A motor teljesítményével kapcsolatban érdemes még megemlíteni, hogy vásárlásnál vegyük figyelembe, hogy az adott készülék energiatakarékos-e.

 

Általában minden fűkasza tartalmaz damilt és forgókést. A keményebb cserjékhez ez utóbbit használjuk. Azonban vannak még drágább benzines fűkaszák is, amelyekhez pl. sövény- vagy bozótvágó is tartozik. Érdemes átgondolni, hogy megéri-e egy ilyen készülékbe beruházni vagy inkább egy kétfunkciós benzines fűkaszába és mellette újabb kerti kisgépekbe.

 

Mindig csak óvatosan!

 

Akik már sok éve dolgoznak a kertben, azok számára is van mindig tanulnivaló. Így nagyon fontos, hogy senki ne bízza el magát, hogy ő már rutinos fűkaszás, hiszen röpködő gallyak mindig lesznek a levegőben. Épp ezért kiemelten kötelező a védőszemüveg használata, mellette pedig egy kerti kesztyű, illetve csizma, bakancs viselése ajánlott.

 

A vásárláskor a fontos szempontok közé tartozik még a készülék rezgése, ugyanis ha hosszasabban kell használni a fűkaszát, jó lenne, ha nem rázná ki belőlünk a lelket is. Hatékonyabban tudjuk használni a fűkaszát, ha megtaláljuk a megfelelő fogást rajta, ebben az ergonómiailag jó kialakítású fogantyúk segítenek.